• Universell*
  • Meny
    • Fagområder
      • Universell utforming
      • Læringsmiljøutvalg
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Oppdrag og aktiviteter
    • Faglig nytt
      • LMU
      • Universell utforming
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Finn ressurs
    • Om nettstedet
    Søk Lukk
    English
Hovedbygget på NTNU Gløshaugen i høstsol
Lytt

Byggseminaret 2018


Tirsdag 27. november inviterte Universell til årets byggseminar. NTNU var vertskap for seminaret som ble arrangert på Realfagsbygget i Trondheim.


For tredje året på rad arrangerte Universell nasjonalt temamøte om universell utforming av universitets- og høyskolebygg og uteområder. Tidligere har Byggseminaret blitt arrangert i henholdsvis Bergen i 2016 og i Oslo i 2017. 

Målgruppen for seminaret var ansatte som arbeider ved eiendoms-/driftsenheter ved lærestedet. Nærmere 50 deltakere tok del i arrangementet som samlet 15 ulike utdanningsinstitusjoner. 

Satsing på universell utforming ved NTNU


Leder av Eiendomsavdelingen på NTNU, Lindis Burheim, ønsket deltakerne velkommen til Trondheim og NTNU med en presentasjon om deres satsing og arbeid med universell utforming av det fysiske læringsmiljø. Burheim kunne avsløre to av suksesskriteriene bak det gode arbeidet: de har egne tiltak til universell utforming av bygg- og uteområder i NTNUs handlingsplan for læringsmiljø for studenter med funksjonsnedsettelse. Videre får de årlige midler i budsjettet til tiltak knyttet til universell utforming av bygg. Dette er helt nødvendig for at vi kan satse såpass mye på universell utforming, påpekte Burheim.


Standardiserte og gjenkjennbare løsninger er viktige utformingsprinsipp for å oppnå best mulig orientering, lesbarhet og brukbarhet i bygningene. Eiendomsavdelingen har erfart at utvalget av standardprodukter på markedet har vært såpass begrenset at de har utviklet egne standarder for alt fra skilting, glassmerking og etterlysende skilting for evakuering, til døråpningsknapper, rømningsseter for rullestol og HC-bord for auditorier. De har også utarbeidet en sjekkliste for universell utforming som skal benyttes både til nybygg og ved oppgradering og ombygging, forklarte Burheim. 

Nye standarder for universell utforming av bygninger


For knapt en måned siden lanserte Standard Norge nye standarder for universell utforming av byggverk, og deltakerne på seminaret fikk med seg én utgave hver hjem av standarden som berører Arbeids- og publikumsbygg (NS11001-1:2018). Den nye standarden er utviklet med bakgrunn i mange års erfaring med standarden fra 2009, noe som har resultert i en tydeliggjæring av bestemmelsene og oppdatering av de normative referansene. 


Prosjektleder i Standard Norge, Lars Aasness, var opptatt av å formidle hvordan man leser en standard for å få mest mulig ut av den. Standarden er bygd logisk opp i tråd med hvordan man ferdes gjennom et bygg, der man starter med adkomst, parkering og inngangsparti og avslutter med mer fokus på tekniske installasjoner, inneklima og materialbruk. I tillegg til å komme med mange konkrete eksempler på anbefalinger man får i standarden, avslørte Aasness at det for tiden utvikles et grunnlag for digitalt program som kan benyttes i prosjektering, utførelse og drift av byggeprosesser. Aasness kunne også opplyse om at standarden «universell utforming av opparbeidete uteområder» (NS 11005) snarlig vil revideres med flere krav og anbefalinger. 


Også internasjonalt skjer det saker på standardisering, og Aasness avslørte at det for tiden utarbeides en europeisk funksjonsbasert standard som skal gjelde for EU/EØS. Denne skal inneholde føringer med klare formålsbetraktninger og gode målsetninger uten betydelige detaljkrav. Forslaget kommer på høring i 2019 og Aasness oppfordret alle institusjoner til å følge med på Standard Norge sine nettsider og gi innspill på relevante høringer. 

Syn, lys og universell utforming


Mens hørsel var et stort tema på fjorårets seminar stod syn i fokus på årets forum. Forskningsansvarlig for Norsk forskningslaboratorium for universell utforming på NTNU Gjøvik, Jonny Nersveen, var opptatt av å ikke begrense faget til å omhandle de som er blinde og svaksynte. Syn og lys har også stor verdi for hørselshemmede som leser mimikk i ansikt, personer som trenger god kontrast på grunn av balanseutfordringer, eller studenter og ansatte som sanser og tar inn inntrykk i et rom visuelt. 


Nersveen presiserte at det er en forutsetning at vi forstår det vi ser. - Hvis ikke blir det vi ser visuelt søppel, konstaterte han. Vår forestillingsevne blir påvirket av vår erfaringsbakgrunn. Derfor er det nærmest umulig å forstå persepsjonen til en synshemmet, forklarte han videre. Dette er også bakgrunnen for at Nersveen har lagd en kort film som simulerer ulike synshemninger i undervisningssituasjonen. Simuleringen gir tilgang til hvordan undervisningssituasjonen oppfattes fra ulike perspektiv, som igjen gir verdifull kunnskap om hva man kan gjøre med utforming av både det fysiske miljøet og den pedagogiske aktiviteten.  


Nersveen poengterte at kontraster har en stor betydning i utforming av bygg og valg av belysning. Kontraster er det man fremhever dersom det er noe som er viktig å se umiddelbart, forklarte Nersveen. Videre er det essensielt å ikke bruke fargekoder som eneste parameter for veifinning og navigering. Da vil man utestenge de som er fargeblind. Hele 9 % av befolkningen er dette i dag, og særlig fargene grønn og rød er problematiske, påpekte Nersveen. 

Veiledning og veiledere


Det finnes uendelig mange veiledere og informasjonsmateriell om universell utforming av bygg- og uteområder, men hva er relevant for de som forvalter bygningsmasse i høyere utdanning? Leder av Universell, Kjetil Knarlag, anbefalte Prosjekteringsverktøyet, som er utviklet av Trondheim kommune, som et oppslagsverk og som vedlegg i anbudsmateriale. Verktøyet er oppdatert etter TEK17 og inkluderer et temablad med sjekkpunkter innen uteareal, planløsning, bygningsdeler, installasjoner og dimensjoner. Videre anbefalte Knarlag rapporten «Kompetanseplan for prosjekterende» som gir grunnlag for vurdering av kompetansebehov innen eget fagfelt, egen organisasjon, kompetansetiltak i prosjekt og kunnskapsutvikling og etterutdanning. Knarlag viste frem alt fra eksempler på veiledere innen veifinning, belysning, fysisk infrastruktur for digital eksamen, og inkluderende uteområder, til nettsted som kan være gode ressurser i det videre arbeidet. Av nettsted man bør prioritere å besøke i nær fremtid ble «Tenk universelt» og Direktoratet for byggekvalitet sitt «uu-kurs» trukket frem. Disse legges ned fra nyttår og her er det stor overføringsverdi til arbeid i høyere utdanning, oppfordret Knarlag. 


I løpet av sesjonen ble deltakerne utfordret til å svare digitalt på tema som har vært mest sentrale i deres arbeid med universell utforming. Akustikk og skilting ble løftet frem som svært utbredt. 

En ordsky som illustrerer hvilke områder deltakerne har jobbet mest med innen universell utforming av bygg og uteområder. Akustikk og skilting ble løftet frem som svært utbredt.


På spørsmål om hva som er mest utfordrende i arbeidet med bygg- og uteområder var svarene mer spredt: skilting og økonomi ble tilbakemeldt fra flere, mens andre svar spriket fra forholdet mellom skal- og bør krav, brøyting, og kontraster til arealkrav, motstridende hensyn og vernede bygg.


Universell er i gang med å utvikle digital og sektorspesifikk veiledning innen tema og inviterte deltakerne til å gi innspill på hva de ønsket å finne av informasjon. 28 % av deltakerne ønsket å finne praktiske eksempler fra andre lærested, 26 % ville ha informasjon om veiledere og fagstoff, mens 13 % var mer opptatt av lover og regelverk. Universell har som målsetning at den sektorspesifikke veiledningen skal inkludere både oversikt over lovverk og best-practice, men har du ønsker om spesifikke fokusområder er det bare å melde inn til Universell. 

Om R2 i R2 – befaring i fremtidens læringsareal 


På ettermiddagen ble deltakerne tatt med på omvisning i R2. Ombygging av auditoriet var et pilotprosjekt som skulle undersøke og utvikle konsepter for nye læringsarena og uformelle møtesteder for studenter. Auditoriet har fortsatt kateter, prosjektor og tavle, men pultrekkene er byttet ut med 4-5 etasjenivå som er fordelt på 28 gruppestasjoner. Prosjektleder for R2, Randi Tiller og multimedieteknolog Fredrik Haugdal, var stolte av å vise frem rommet, som hadde blitt totalrenovert på rekordtid i perioden påske til studiestart i august (2016-2017). Til tross for at studentplassene er gruppert i båser har de fått plass til 168 studenter i det nye auditoriet – 100 færre enn i den opprinnelige planløsningen. Det er inngang både foran og bak i auditoriet, og sitter man for eksempel i rullestol trenger man ikke være den eneste som sitter på gulvet fremst i rommet. 

Auditorium R2 i bruk fult av studenter som arbeider sammen i grupper

 

Av lærdom til fremtidige prosjekt trakk Haugdal frem akustikken. Denne kunne bli problematisk når auditoriet var fullt. Tiller kunne avsløre at prosjektet totalt kostet 11 millioner kroner, men det er nærliggende å tenke at det vil koste betydelig mindre i ombygging av mindre rom og når man har et lengre tidsperspektiv på byggeprosessen. Det er imidlertid ingen tvil om rommets popularitet både blant faglærere og studenter. For å lykkes med å booke rommet til Byggseminaret måtte seminaret flyttes til etter undervisningsslutt i november. Studentene tar ofte i bruk rommet, også utenfor undervisning og i forbindelse med eksamenslesing. 


På vei tilbake til siste del av seminaret fikk deltakerne besøke U1 – et annet pilotprosjekt ved NTNU som har til hensikt å gjøre det mer attraktivt for studentene å bruke campus utenom obligatorisk aktivitet. Rommet var opprinnelig et bibliotek på 1000 m2 og fungerer nå som en levende møteplass for studenter til arbeid i både grupper og individuelt. - Rommet er så populært at studentene står utenfor i kø hver morgen, spesielt i eksamenstiden, forklarte Haugdal. 

Eksempler på hvordan man kan designe arbeidsområder for studenter med ulike behov. Noen har behov for å sitte skjermet bak en vegg, mens andre ønsker å sitte sammen i grupper for samarbeid.


Svaksynt student i undervisningsbygg


Det er umulig å treffe studentens behov og ønsker uten å ha kjennskap til hva de er. Fatuma Abdi har tilbakelagt fire semestre som student med 5 % synsevne, og delte velvillig hvordan hun ser omgivelsene og har tatt de i bruk. Med Blindeforbundets app «Synssimulator» ga hun deltakerne et innblikk i hvordan det er å ha tunnelsyn og hvordan hennes eget syn har blitt gradvis svekket gjennom tidligere skolegang og høyere utdanning. Applikasjonen gir seende en mulighet til å danne seg et visst bilde av hvordan synsinntrykk kan oppfattes av mennesker med ulike former for nedsatt syn, også grønn- og grå stær. 


Når Fatuma startet i høyere utdanning fikk hun navigasjonstrening ved hjelp av en synspedagog. Da gikk de rundt omkring på campus for å orientere seg i områdene hun skulle være. Når det gjelder navigering utover dette, ville det vært enklere å finne frem hvis det fantes en opplesningsfunksjon i Mazemap – da kan jeg vandre rundt i ukjente områder på egenhånd, forklarte hun. Ellers har hun satt på en ball på tuppen av den hvite stokken for å navigere mer uhindret i ulendt terreng som brostein og snø. Dette gjør hun samtidig som andre legger om til vinterdekk på bilen, forklarte hun til humring fra salen. Fatuma’s stalltips når det gjelder trapper er å ikke male de – da er det vanskelig å kjenne underlaget når trappa starter og slutter, forklarte hun. Videre var hun glad for at det ikke var touch scan på innganger til rom som krever kode for å komme inn. Det er helt nødvendig med følbare taktile knapper, for da er tallet 5 et praktisk holdepunkt som gjør at det er lett å orientere seg rundt, klargjorde Fatuma.
 

Fra universell utforming til inkluderende arkitektur 


Mens flere av de øvrige foredragene var spisset mot enkelte brukerbehov, var målet med det siste innlegget å utforme for «alle», uavhengig om sammenfallende og motstridende behov. Sivilarkitekt og seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Karin Høyland, var opptatt av å løfte ambisjonen forbi lover og standardfokus til en vinkling der brukernes bruksopplevelse står sentralt. Dette ble eksemplifisert med erfaringer fra et prosjekt der de skulle utforme en park: den største utfordringen var ikke de tekniske spesifikasjonene, men at brukerne som skulle ha glede av parken slet med inkontinens, erindret Høyland. Fremgangsmåten for å unngå slike feil er å sette seg inn i brukerperspektivet. – Gjør feltstudier selv, involver studenter og ansatte med funksjonsnedsettelse i prosessen eller oppsøk forskning og studier, oppfordret Høyland. Når man jobber med universell utforming av bygg er det ikke like lett å teste, gå tilbake og gjøre prosessen på ny, slik man gjør i designmetodikk. Til det er det for mange involvert, det er kostbart og prosessen tar så lang tid. Men det er desto viktigere å etterprøve – gå tilbake og spørre hvordan ting oppleves og del svarene du får med kolleger, anbefalte Høyland. 

Tilbud til nettverket


På tampen av dagen annonserte NTNU Gjøvik at de ønsket å være vertskap for neste års seminar. Der vil vi få muligheten til å besøke forskningslaboratoriet for universell utforming og høre det ferskeste av forskning på feltet. Har du ønsker om spesifikke tema eller programposter, eller ønsker du å dele gode eksempler fra ditt lærested er det bare å ta kontakt med Universell

I mellomtida oppfordrer vi alle til å bruke nettverkets epost-liste til å dele eksempler på god praksis, lufte problemstillinger du ønsker løst eller saker vi bør undersøke videre. Universell vil fortsette med å tilby nyhetsbrev med ujevne mellomrom og utvikle sektorspesifikk veiledning på vårt nettsted om universell utforming av bygg- og uteområder. 

Økonomi var et at punktene som ble trukket frem som utfordringer i arbeidet med universell utforming av bygg og uteområder. Derfor var det gledelig å lese allerede dagen etter seminaret at regjeringen skal lyse ut 161 millioner kroner til oppgraderinger og tilpasninger av areal ved utdanningsbygg. Målet er mer egnede universitets- og høyskolebygg som fremmer moderne undervisnings- og forskningsformer, øker læringsutbytte og bidrar til godt psykososialt miljø. Departementet tar sikte på tildeling av midler innen mai 2019. Vi anbefaler kolleger i nettverket å se regjeringens nettsider for informasjon om søkekriterier og fremgangsmåte. Hvem vet, kanskje er det slike midler som er med å realisere ditt læresteds «R2»? 

Universell vil med dette takke for høstsemesteret og ønske alle i nettverket en riktig god jul og på gjensyn på nyåret!  

 

Program

27.11.2018


09.00
Kaffe og registrering
Registreringen åpner kl. 9.00

10.00
Velkommen til NTNU og Bygg-seminaret

NTNU har arbeidet målrettet med universell utforming av det fysiske læringsmiljø i mange tiår. Vi blir bedre kjent med årets vertskap for Byggseminaret og hvordan de arbeider med universell utforming av bygg- og uteområder. 

Presentasjon av Lindis Burheim som er leder for NTNUs Eiendomsavdeling og tidligere leder av campusprosjektet på NTNU. 


10.30
Nye standarder for uu av bygninger

I oktober lanserte Standard Norge nye standarder for universell utforming av byggverk. Disse er utviklet basert på flere års erfaring med standardene fra 2009, som har resultert i en tydeliggjøring av bestemmelsene og oppdatering av de normative referansene. Den nye standarden inneholder mer veiledning rundt vernede bygninger og betydningen av variert bruk av lys, farger og materialer. I tillegg er det lagt til orienterende punkter om ulike funksjonsnedsettelser. 

Lars Aasness fra Standard Norge presenterer de nye standardene og hvordan de best mulig kan være til nytte i arbeidet med utformingen av publikumstilgjengelige bygninger. Aasness gir også et innblikk i hva som skjer på området internasjonalt. 



11.00
Pause
Benstrekk og påfyll i koppen

11.15
Syn, belysning og universell utforming
Synet er menneskers hovedsans, slik luktesansen er for hunder. Hørselshemmede leser mimikk i ansikt og trenger derfor god lysmodellering, personer med balanseutfordringer trenger gode kontraster for å klare å fokusere og svaksynte trenger hjelp for å se. Lys handler om alle – ikke bare svaksynte.  Hva er spesielt viktig å ha kjennskap til når man designer omgivelser med tanke på syn og lys? Hvilke behov har ulike grupper med funksjonsnedsettelse i det bygde miljø og hvordan kan man arbeide med kontraster, farger og lys for å bedre tilgjengeligheten for alle? 

Førsteamanuensis PhD Jonny Nersveen er forskningsansvarlig for Norsk forskningslaboratorium for universell utforming på NTNU i Gjøvik, og vil dele typiske utfordringer og gode løsninger for lys i utformingen av universitetsbygg. Nersveen vil også legge frem noe helt nytt om kontraster.


12.00
Lunsj
Mat og nettverksbygging

13.00
Veiledning og veiledere - spørsmål og svar
Universell utforming av bygg og uteområder er et omfattende tema. Det er en stor mengde veiledere og informasjonsmateriell om universell utforming. Hvilken informasjon er man ute etter som forvalter av bygningsmasse? Hvilke veiledere skal man bruke, og hvor skal man lete for å finne svar? I denne korte sesjonen tar Universell frem noen av veilederne vi selv bruker i vårt arbeid, og inviterer deltakerne til en rask meningsutveksling om bruk og nytteverdi. 

13.30
Om R2 i R2 - utforming av fremtidens læringsareal

Digitalisering av høyere utdanning, mer bruk av innovative undervisningsformer og økt fokus på gruppearbeid og heltidsstudenten fordrer at det utformes fleksible undervisningslokaler og uformelle møteplasser som ivaretar ulike behov. På NTNU har de bygd et auditorium som fortsatt har kateter, prosjektor og tavle, men pultrekkene er byttet ut med 4-5 etasjenivå som er fordelt på 28 gruppestasjoner. I tillegg har de ombygget det gamle biblioteket på 1000 m2 til å bli en møteplass for arbeid i både gruppe og individuelt som et bindeledd mellom auditorier, kantine, bibliotek og sosiale soner.  

Prosjektleder for R2 - Randi Askim Tiller , Multimedieteknolog - Fredrik Haugdal og universitetslektor Gabrielle Hansen, gir en omvisning i de nye læringsarealene (R2 og U1), der de deler erfaringer rundt utfordringer de har støtt på i ombyggingen og løsninger de har kommet frem til når det gjelder det tekniske, fysisk utforming og den pedagogiske bruken av rommet. 



14.30
Pause
Kaffe og benstrekk

14.45
Svaksynt student i utdanningsbygg

Å studere med begrenset syn kan by på flere utfordringer, men også gi tilgang til andre måter å se omgivelsene og ta de i bruk. Hvordan lærer en synshemmet student å navigere og finne frem på campus? Hva er det som absolutt må ivaretas i den universelle utformingen av bygget og når kommer hjelpemidler inn i bildet? 

Fatuma Abdi studerer på tredje året på Sosialantropologi ved NTNU. I dette innlegget gir hun et innblikk i hvordan hun har løst utfordringer i det fysiske læringsmiljø og hva som har vært viktig for trivsel og studiemestring.


15.15
Fra universell utforming til inkluderende arkitektur

Noen ganger vil tilrettelegging og utforming for enkelte funksjonsnedsettelser være i strid med studentgrupper som har andre vansker. Hva er ulike brukere sine behov og erfaringer knyttet til forskjellige bygg og steder og hvordan kan man sikre en holistisk tilnærming til universell utforming der sanselige kvaliteter og brukskvalitet for alle står sentralt?  

Karin Høyland er sivilarkitekt og seniorforsker ved SINTEF Byggforsk. Høyland har gjennomført en rekke forskningsprosjekt der man studerer ulike brukeres erfaringer med bygg og steder. Hennes faglige interesser ligger i å bidra til at fysiske omgivelser kan brukes av flere og bygger på kunnskap om bruk og opplevelser sett fra ulike perspektiv. 



16.00
Seminaret er avsluttet

Nettverk

Universell koordinerer et nasjonalt nettverk for ansatte innen bygg- og uteområder. Formålet med nettverket er kunnskapsutvikling og erfaringsutveksling innen universell utforming. 

Ressurser

Tirsdag 27. november, kl. 10.00-16.00 på NTNU i Trondheim. 

Har du spørsmål vedrørende arrangementet eller nettverket, ta kontakt med Elinor Olaussen på epost eller tlf. 97035966.

Konferansemateriell

Program Byggseminaret 2018 Last ned Program Byggseminaret 2018.pdf

Program Byggseminaret 2018 Last ned Program Byggseminaret 2018.docx

uu av bygg på NTNU - Lindis Burheim Last ned uu av bygg på NTNU - Lindis Burheim.pdf

uu av bygg på NTNU - Lindis Burheim Last ned uu av bygg på NTNU - Lindis Burheim.pptx

Standard Norge - Lars Aasness Last ned Standard Norge - Lars Aasness.pdf

Standard Norge - Lars Aasness Last ned Standard Norge - Lars Aasness.pptx

Syn, belysning og uu - Jonny Nersveen Last ned Syn, belysning og uu - Jonny Nersveen.pdf

Ombygging av R2 - formål og prosess Last ned Ombygging av R2 - formål og prosess.pdf

Før og etter ombygging i R2 Last ned Før og etter ombygging i R2.pdf

Innovative læringsarenaer U1 på NTNU Last ned Innovative læringsarenaer U1 på NTNU.pdf

Veiledning og veiledere - Kjetil Knarlag Last ned Veiledning og veiledere - Kjetil Knarlag.pdf

Veiledning og veiledere - Kjetil Knarlag Last ned Veiledning og veiledere - Kjetil Knarlag.pptx

Innspill fra deltakere på erfaringer, utfordringer og fremtidig behov Last ned Innspill fra deltakere på erfaringer, utfordringer og fremtidig behov.pdf

Inkluderende arkitektur - Karin Høyland Last ned Inkluderende arkitektur - Karin Høyland.pdf

universell.no er en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

HK-dir

Avdeling for universell utforming og læringsmiljø

Kontakt 

E-post: universell@hkdir.no

Besøksadresse: Abelsgate 5, Teknobyen, Trondheim

Redaktør

Kjetil Knarlag

Avdelingsleder

Lenker

www.hkdir.no

Personvernerklæring

Tilgjengelighetserklæring

Sidekart | Om bruk av informasjonskapsler på denne siden (cookies) |
CMS : Webdesign : Bennett
▲