Universellforum 2022
Årets Universellforum ble arrangert 25. oktober i Oslo, i samarbeid med Høyskolen Kristiania.
Tirsdag 25. oktober inviterte HK-dir, i samarbeid med Høyskolen Kristiania, til Universellforum.
Forumet er en møteplass som skal gi faglig påfyll for ansatte som arbeider med inkludering, universell utforming og tilrettelegging i høyere utdanning. Det arrangeres annethvert år, i samarbeid med et lærested, og handler om ulike tema innen inkludering. Dette var det 12. Universellforumet vi arrangerte, men det første som Direktorat for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).
Formålet med samlingen er å tilrettelegge for faglig inspirasjon, erfaringsutveksling på tvers av lærested og ikke minst gi målgruppene muligheten til å treffe kolleger man ikke har sett på lenge.
Overordna tema for samlingen var det digitale læringsmiljø, og omhandlet alt fra panelsamtale om opptak av undervisning, til erfaringsdeling fra lærestedene. Det var tips til verktøy som kan bedre undervisningssituasjonen, for både studenter og ansatte, og erfaringsdeling om synsutfordringer og synstolkning. Vi fikk også et innblikk i tilgjengelighetserklæringen og hvilke forventninger og konsekvenser det vil få for utdanningsinstitusjonene.
Med 120 påmeldte, lange ventelister, og deltakelse via streaming fikk vi bekreftet at det fortsatt er stor interesse for tema.
PowerPoint-presentasjoner fra dagen vil legges ut fortløpende når de er klare.
Program
09.00
Kaffe og registrering
Dørene åpner kl. 9, og programmet starter 09.30.
09.30
Velkommen til Høyskolen Kristiania og Universellforum
Vi blir bedre kjent med årets vertskap for Universellforum, og hvordan de arbeider med inkludering og tilbud og tjenester for studenter med nedsatt funksjonsevne.
Trine J. Meza, rektor ved Høyskolen Kristiania
10.00
Opptak av undervisning og deling av læringsmateriell- juridiske avklaringer og god praksis
Juridiske avklaringer, etterfulgt av panelsamtale mellom student, tilrettelegger, studentombud og faglærer.
- Jørgen Valseth, Fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig i NSO
- Hanne Kvello, seniorrådgiver Tilrettelegger ved NTNU
- Katrine Klyve, studentombud BI og tidligere OsloMet
- Frode Eika Sandnes, faglærer ved OsloMet
10.45
Nytt og nyttig fra HK-dir/ Universell
Lovkrav har blitt innskjerpet og sektoren har ulike tilnærminger til inkluderingsarbeidet. Hvilke trender og problemstillinger er sentrale innen inkludering, universell utforming og tilrettelegging i dag, og hva tenker vi om veien videre?
Kjetil Knarlag leder i avdeling for universell utforming og læringsmiljø i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
11.15
Pause
Benstrekk og påfyll av forfriskninger
11.30
Inkluderingsstafett
Tre læresteder deler erfaringer om hvordan de arbeider med inkludering, og hva de ser som problemstillinger og sentrale satsinger anno 2022.
- Ellen Lien, Universitetet i Bergen
- Randi Elisabeth Hagen, Høyskolen Innlandet
- Ann Kristin Gjøsæter Sortland, Høgskulen på Vestlandet
12.30
Pause
Benstrekk og påfyll av forfriskninger
12.45
Synstolking – the movie
Hvordan opplever en student med synshemming en dag på universitetet? Seksjon for læringsstøtte på NTNU fikk læringsmiljømidler fra Universell i 2021 til å lage en film som viser ulike barrierer man kan møte gjennom studiedagen, og hva som skal til for at barrierene kan bygges ned. Vi får høre om prosjektet og se en liten smakebit av filmen.
Andreas Schille, Seksjon for læringsstøtte ved NTNU
13.15
Lunsj og nettverksbygging
Lunsjen finner sted i kantinen i 1. etg.
14.15
Verktøy for oversettelse og teksting- nødvendig for noen eller nyttig for alle?
Det finnes mange digitale verktøy som kan avhjelpe studentene og ansatte i undervisningssituasjonen. Flere av de ligger åpent for bruk på internett og i programmer vi bruker hver dag, men man må ha kjennskap til de for å bruke de. Hvordan kan teknologi avhjelpe språkbarrierer i høyere utdanning, og være et tilretteleggingstiltak i samme slengen? Vi får også en presentasjon om teksting i Panopto og YouTube, samt bruk av studentassistenter til teksting.
Magnus Nohr, høyskolelektor i IKT i læring ved Høyskolen i Østfold.
NB: presentasjonen(e) vises i sin helhet i kinosalen i underetasjen. Angitt tid inkluderer forflytning tilbake til auditorium 503 i 5 etg og en liten pause.
15.15
Digital inkludering- fra programnivå til ansattes plikter
Alle nettsider skal ha en tilgjengelighetserklæring fra 1. februar 2023. Tilsynet har utviklet en felles løsning for offentlig sektor som er obligatorisk å bruke, og som publiseres i oktober. På hvilke områder vil kravet om tilgjengelighetserklæring få konsekvenser i høyere utdanning, og hvilke forventninger er det til gjennomgang av systemene? Vi får også en avklaring om grenseganger i lovkravene når det gjelder ansattes plikter.
Tom Debu Nesvåg, seniorrådgiver i Tilsynet for universell utforming ved Digitaliseringsdirektoratet.
16.00
Seminaret er avsluttet
Takk for i dag og vel hjem!