Byggseminaret 2022
Onsdag 8. juni 2022 inviterte Universell, i samarbeid med NTNU i Gjøvik, til faglig påfyll for alle som er opptatt av universell utforming av bygg og uteområder i universitets- og høyskolesektoren.
Seminaret fant sted på Norsk forskningslaboratorium for universell utforming ved Institutt for vareproduksjon og byggteknikk.
For fjerde gang arrangerte Universell Byggseminaret, hvor hovedmålgruppen er ansatte ved eiendoms-/driftsenheter på universiteter og høgskoler, og som har en rolle i arbeidet med universell utforming av bygg og uteområder.
Formålet med nettverkssamlingen er kunnskapsutvikling og erfaringsutveksling innen universell utforming. Vi er glade for selv i en tid mot semesteravslutning var det 45 påmeldte fra 13 universiteter og høyskoler.
Program
09:00
Kaffe og registrering
Registreringen åpnet kl. 9
09:30
Velkommen til NTNU i Gjøvik
For NTNU med sine 42 000 studenter i tre byer er universell utforming en nøkkel til inkludering for en mangfoldig studentpopulasjon. Landets største universitet er også hjem for Norsk forskningslaboratorium for universell utforming. Vi blir bedre kjent med vertskapet for årets Byggseminar. Presentasjon ved
Gro Kvanli Dæhlin, viserektor ved
NTNU i Gjøvik.
10:00
Når sykdom rammer deg som student
Det er et politisk mål å redusere antall sykehusinnleggelser med 20%, der prehospitale tjenester skal ta seg av 20-prosenten i hjemmet. Det betyr sykere mennesker i hjemmet, og en del av disse er studenter. Streaming av forelesninger har vi blitt gode til under pandemien, men hvordan løser vi dette i studier med obligatorisk praksis? Heldigitale undervisningsformer krever noe av både utdanningsinstitusjonene og hjemmene.
Jonny Nersveen, førsteamanuensis PhD,
Norsk forskningslaboratorium for universell utforming, NTNU
10:30
Universell utforming i publikumsbygg
Per Christian Brynildsen er arkitekt og partner i Ratio arkitekter AS. Han har mer enn 35 års erfaring som arkitekt, og har spesiell kompetanse på helse-, kultur- og universitetsbygg. Han har tidligere holdt presentasjoner om arkitektur, helsebygg og akustikk i mange sammenhenger i Norge, og har også holdt forelesninger i bl.a. Danmark, Kina og Argentina.
Gjennom oppgavene i Ratio har han opparbeidet bred kunnskap til anvendt universell utforming i bygg. Ratios prosjekter kjennetegnes av utstrakt brukermedvirkning, og mottoet til kontoret lyder: Vi skaper arkitektur med omsorg for hverdagen.
Ratio søker alltid å skape miljøer som inkluderer alle, uten å skille på hvilke forutsetninger de enkelte har. Brynildsen vil vise eksempler på Ratios filosofi og løsninger fra en rekke forskjellige prosjekter, samt belyse hvor grenser for UU av og til må gå.
Per Christian Brynildsen, Sivilarkitekt MNAL / partner,
Ratio arkitekter AS
11:15
Lunsj og nettverksbygging
Lunsj på Mustad Næringspark.
12:15
Oppgradering av universell utforming i eksisterende bygg
Rådgivningsselskapet Universell Utforming AS har kartlagt status på universell utforming i svært mange bygg og uteområder. De har blant annet rammeavtale med Statsbygg hvor de kartlegger, registrer og forslår tiltak for å oppfylle krav til universell utforming i eksisterende bygg, samt estimerer kostnadene på tiltakene. Mange av byggene har også status som vernet.
Universell Utforming AS presenterer erfaringer fra kartleggingene og belyser spørsmålene:
-Hva er forskjellen på kartlegging og vurdering av nye og eldre bygg?
-Hvordan velge riktig kartleggingsmetode?
-Hvor bør «listen» legges ved vurdering av behov for oppgradering?
-Hvilke oppgraderingstiltak er typiske i eksisterende bygg?
Trine Presterud, faglig ansvarlig for universell utforming av bygg og uteområder i
Universell Utforming AS
13:00
Hvordan uttrykke intensjoner om undervisning og læring gjennom det materielle – med et særskilt fokus på universell utforming
Siv Marit Stavem har lang erfaring som skoleplanlegger i både Norconsult og Oslo kommune, og holder på med en nærings-ph.d. ved Institutt for pedagogikk på UiO om hvordan utdanningspolicy oversettes og operasjonaliseres i det fysiske læringsmiljøet. Gjennom eksempler fra
Smaragdbygget ved NTNU belyses det grunnleggende spørsmålet: -Hva inviterer dette rommet til og hvem er invitert?
Siv Marit Stavem, skoleplanlegger/ PhD-kandidat – Norconsult AS
13:45
Pause
Kaffe og beinstrekk.
14:00
Gjeldende krav til universell utforming og tilgjengelighet i offentlige bygg
14:30
Hvordan jobbes det med universell utforming ved Universitetet i Agder?
En statusrapport om arbeidet med fysisk læringsmiljø ved UiA.
Margret Kristin Dyrholm, seniorrådgiver / fagkoordinator universell utforming, Universitetet i Agder.
14:45
Forflytning til Norsk forskningslaboratorium for universell utforming
Vi forflytter oss til nabobygget for omvisning og presentasjon av Norsk forskningslaboratorium for universell utforming.
15:00
Omvisning og presentasjon av Norsk forskningslaboratorium for universell utforming
Norsk forskningslaboratorium for universell utforming ble bygget opp av Jonny Nersveen i 2010, og er i dag Europas største laboratorium i sitt slag. I denne perioden er det utført 34 prosjekter - mange av dem knyttet til verifisering av byggeforskrifter. Det ble demonstrert problemstillinger rundt hørsels-, syns- og mobilitetsutfordringer som berører både pedagogiske og bygningstekniske forhold.
Laboratoriet består av undervisningsrom med plass til 24 personer, sanselaboratorium for forskning på hørsels- og synsutfordringer, fullskalalaboratorium der teststasjoner kan bygges, klangrom for akustiske studier, kjølerom ned til -25 hvor utvendige løsninger kan testes i kulde, treteknisk verksted, tilgjengelig betongverksted og tilgjengelige 3D-printere for prototypeprinting.

16:00
Seminaret er avsluttet