• Universell*
  • Meny
    • Fagområder
      • Universell utforming
      • Læringsmiljøutvalg
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Oppdrag og aktiviteter
    • Faglig nytt
      • LMU
      • Universell utforming
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Finn ressurs
    • Om nettstedet
    Søk Lukk
    English
Verdenskart og studiemateriell
Lytt

Studentmobilitet for alle

Publisert: 04.des 2020 Endret: 11.des 2020


Nylig ble stortingsmeldingen "En verden av muligheter. Internasjonal studentmobilitet i høyere utdanning" lansert. Regjeringen har høye ambisjoner for utveksling - også for studenter med funksjonsnedsettelse


Nylig la forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim frem stortingsmeldingen «En verden av muligheter. Internasjonal studentmobilitet i høyere utdanning». 

Regjeringen lanserer et langsiktige mål om at 50 % av studentene skal ha et utenlandsopphold i løpet av sin studietid. I tillegg ønsker de en ordning hvor studentene selv aktivt må velge bort utenlandsoppholdet. 

Studenter med funksjonsnedsettelse har blitt viet mye plass. Meldingen fastslår at studenter med nedsatt funksjonsevne møter en rekke hindre når det gjelder praktisk tilrettelegging, informasjon, manglende kunnskap hos sentrale aktører og manglende samordning. Dette kommer i tillegg til de generelle barrierene mange studenter opplever. Meldingen har derfor en klar oppfordring om å gjøre noe med tilleggsutfordringene disse studentene opplever, som en naturlig del av arbeidet med å øke mobiliteten blant studenter. 

Det presiseres at alle studenter som ønsker det skal kunne ta et studie- eller praksisopphold i utlandet i løpet av studiene. I tillegg til å presisere at dette prinsippet også gjelder for studenter med nedsatt funksjonsevne og for studenter med behov for tilrettelegging, viser meldingen til økonomiske ordninger studentene kan søke på selv utenfor Norges landegrenser. 

Økonomisk støtte 

Lånekassa har et eget ekstrastipend for studenter som ikke kan jobbe ved siden av utdanningen på grunn av nedsatt funksjonsevne. Ordningen gjelder også for studier i utlandet. Noen kommuner gir også støtte til brukerstyrt personlig assistanse under studier i utlandet. Utenom nasjonale ordninger kan man som student med tilretteleggingsbehov søke på Erasmus+ sitt tilleggsstipend. Midlene skal dekke dokumenterte ekstrautgifter ved funksjonsnedsettelse, kroniske sykdommer eller andre forhold som medfører tilretteleggingsbehov for studenter som drar på utveksling i Europa. 

Dette er en del av EUs utdanningspolitikk, der tilrettelegging og inkludering fremmes som viktige aspekter. Alle utdanningsinstitusjoner som deltar i Erasmus+, har forpliktet seg til å legge til rette for personer med nedsatt funksjonsevne. 

Målrettet markedsføring av muligheter 

Meldingen presiserer at studenter med funksjonsnedsettelse kan ha spesielt stor nytte av å ha et utenlandsopphold i løpet av studiet. Derfor oppfordrer de institusjonene til å ha ekstra oppmerksomhet på disse studentene og legge til rette for at også denne gruppen studenter kan være mobile. For å få til det står det i meldingen at det er nødvendig med samordning av informasjon og kunnskap om virkemidler, støtteordninger og gode systemer for tilrettelegging mellom utdanningsinstitusjonene, direktorater, kommuner og lokale støttetjenester. I tillegg må informasjon som gis til studentene om muligheter for utenlandsopphold gjennom for eksempel nettsider og internasjonalt kontor også omfatte informasjon til studenter med funksjonsnedsettelser. 

Universells arbeid med internasjonal studentmobilitet

Universell har gjennom flere år hatt tema på dagsorden. Gjennom rapporten «Internasjonal studentmobilitet – like muligheter for alle» kartla vi drivere og barrierer knyttet til utveksling og studier i utlandet for studenter med nedsatt funksjonsevne. 

På oppdrag for Nordisk Ministerråd samarbeidet vi med nordiske søsterorganisasjoner om å undersøke hindringer og suksessfaktorer for nordisk mobilitet for studentgruppen i 2016-2017. Det resulterte i rapporten «Equity in Student Mobility in Nordic Higher Education”.  

Året etter arrangerte vi en seminarturné i alle nordiske land for å innhente erfaringer på nordisk nivå samt spre resultater fra det nordiske prosjektet. Det norske seminaret ble arrangert i samarbeid med Kunnskapsdepartementet, hvor blant annet Diku, UiO og OsloMet bidro med innspill. 

universell.no er en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

HK-dir

Avdeling for universell utforming og læringsmiljø

Kontakt 

E-post: universell@hkdir.no

Besøksadresse: Abelsgate 5, Teknobyen, Trondheim

Redaktør

Kjetil Knarlag

Avdelingsleder

Lenker

www.hkdir.no

Personvernerklæring

Tilgjengelighetserklæring

Sidekart | Om bruk av informasjonskapsler på denne siden (cookies) |
CMS : Webdesign : Bennett
▲