• Universell*
  • Meny
    • Fagområder
      • Universell utforming
      • Læringsmiljøutvalg
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Oppdrag og aktiviteter
    • Faglig nytt
      • LMU
      • Universell utforming
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Finn ressurs
    • Om nettstedet
    Søk Lukk
    English
Nødprovianter som munnbind, hermetikk og plaster er nødvendig i krisesituasjoner
Lytt

Tilrettelegging i koronatiden

Bilde av Elinor Jeanette Olaussen Elinor Jeanette Olaussen Publisert: 27.mar 2020 Endret: 14.apr 2020


Koronatiden medfører at arbeidssituasjonen og læringsmiljøet snus på hodet. Vi har forsøkt å samle avklaringer og anbefalinger rundt tilgjengelighet og tilrettelegging i denne veilederen.


Behov for avklaringer og retningslinjer

Vi er i en unntakstilstand, og studenter og ansatte kan kjenne på ubehag og stress i forbindelse med viruset, både privat og i studie- og arbeidssammenheng. Blant studenter med funksjonsnedsettelse vil naturlig nok mange kunne befinne seg i risikogruppa og dermed oppleve påfølgende uro og belastning i denne situasjonen. Som følge av funksjonsnedsettelse kan mange også ha mer behov for informasjon og forutsigbarhet enn det som er mulig å gi nå. Ansatte kan lure på hvordan de skal sørge for tilgjengelighet og tilrettelegging best mulig når utdanningen blir heldigital og det ikke finnes noen fysiske alternativer. Her har vi samlet noen anbefalinger og ressurser som kan være til nytte for ansatte som arbeider med universell utforming av læringsmiljø og tilrettelegging i denne perioden.  

Krav til læringsmiljø under krisen

Kunnskapsdepartementet fremhever i departementets notat til universiteter og høyskoler at studentenes fysiske og psykiske læringsmiljø så langt som mulig skal ivaretas, også under de rådende omstendighetene. Studenter med funksjonsnedsettelse og studenter med særskilte behov har fortsatt rett til egnet individuell tilrettelegging av lærested, undervisning, læremidler og eksamen. Departementet forventer at virusutbruddet kan føre til at flere studenter vil ha slike behov. Samtidig kan institusjonenes mulighet til å gi slik tilrettelegging være begrenset. Derfor minner departementet om at studentenes rett gjelder tilrettelegging som ikke innebærer en uforholdsmessig byrde for institusjonen. Tilretteleggingen skal heller ikke føre til reduksjon av de faglige kravene som stilles i den enkelte utdanning, heter det i brevet og departementet forventer at lærestedene samarbeider tett med samskipnadene om læringsmiljøet under koronakrisen. 

Kunnskapsdepartementet har etablert en nettside for spørsmål og svar om koronavirus og studenter i Norge. Den kan være lur å følge med på, og spre til studentene. 

 

Informasjonsflyt

Mange læresteder har opprettet en hovedside om alt studenter og ansatte bør vite i forbindelse med koronaviruset og hvordan dette påvirker arbeid og studier. Sørg for at viktig informasjon som berører studenter med nedsatt funksjonsevne og tilrettelegging også er å finne her. 

I en tid der alt foregår digitalt er det viktigere enn ellers å sikre at nettsidene om tilrettelegging er oppdaterte, både for ansatte og studenter i organisasjonen, og fremtidige studenter som vurderer å søke høyere utdanning.

Tenk gjennom: 

  • Er den ordinære informasjonen på nettsiden oppdatert? 
  • Er det noen tiltak eller tidsfrister som avviker fra normalen i den ekstraordinære situasjonen? 
  • Er kontaktinformasjonen oppdatert og er det andre måter studentene kan ta kontakt i denne tiden? 
  • Er det noen generelle tips eller anbefalinger knyttet til studieteknikk og trivsel man kan dele for å avhjelpe studentenes situasjon? 
  • Er det noen informasjon som bør skreddersys enkelte studentgrupper med spesielle behov? 
  • Er all informasjon vedrørende tilrettelegging tilgjengelig for alle, inkludert engelskspråklige studenter/ansatte?


Informasjon om tilrettelegging og mulighetene for ekstra støtte i denne perioden bør deles i ulike kanaler slik at det sikres at informasjonen når studentene som trenger det. Erfaringsmessig er det flere studenter som oppsøker skolens e-læringsplattform og epost enn innsidemeldinger på nettsiden. Ved å informere faglærere om tilretteleggingsmuligheter kan man oppnå flere gevinster; at de markedsfører viktig informasjon videre til sine studenter og at det synliggjøres ovenfor faglærere at dere kan være en ressurs og støtte for de i dette arbeidet. 

 

Studentenes psykiske læringsmiljø

Studenter blir bedt om å holde seg hjemme, og for noen kan det medføre lite kontakt med andre. Det er derfor av stor betydning å bli sett og vite hvem man kan kontakte ved spørsmål eller dersom det skulle oppstå utfordringer i hverdagen utover det normale. I denne tiden er det fint å oppfordre studenter til å samarbeide og oppsøke hverandre digitalt. 

Som departementet anbefaler er det svært nyttig at tilretteleggere og studentsamskipnader samarbeider tett i denne tiden. Svært mange rådgivere og psykologer i samskipnadene drifter ordinært og gjennomfører sine samtaler i en sikker, digital plattform. Noen samskipnader har også utvidet sitt rådgivningstilbud utover normal arbeidstid og oppjustert kapasiteten ved at rådgivere tilbyr veiledning uavhengig av campus studentene har tilhørighet til. 

Videre kan det være nyttig å gjennomføre mindre spørreundersøkelser for å sjekke hvordan studentene har det hjemme. Det kan virke både forebyggende og være retningsgivende for eventuelle tiltak lærestedet iverksetter senere. 

Noen ganger kan studenter ha behov for bistand utover de rammene et lærested kan tilby. Det kan være nyttig å informere om nasjonale samtalepartnere studentene kan kontakte. I tillegg er det mange lokale initiativ i regi av kommune og fylke som bør markedsføres. Sjekk hva som er aktuelt i området lærestedet har tilholdssted. 


Oversikt over digitale samtalepartnere 

  • Mental Helse har en døgnåpen hjelpetelefon: 116 123. Personer i utlandet kan ringe 0047 91 116 123. Organisasjonen kan også kontaktes via chat, og er åpen alle dager hele uken fra kl. 08.00 – 23.00. 
  • Kirkens SOS kan kontaktes på telefon 22 40 00 40 eller via chat på Kirkens SOS nettside

 

Digital undervisning og veiledning

Det er nytt for både faglærere og studenter å gå over til fulldigitale studier. Når alt foregår digitalt er det viktigere enn noen gang å sikre at ingen studenter stenges ute fra det digitale læringsmiljøet.

Universell samarbeider med MediaLT om å teste de verktøyene som blir hyppigst brukt til webinarer, møter og undervisning, og vil i løpet av kort tid komme med en veileder som beskriver i hvilken grad verktøyene er universelt utformet, hvilke funksjoner i verktøyene som hindrer deltakelse og gode tips til å sikre inkludering ved bruk av verktøyene. Uavhengig av undervisningsform og verktøy som tas i bruk vil vi sterkt oppfordre ansatte til å be studentene gi tilbakemelding dersom noen opplever å ikke få tilgang til undervisningen som følge av nedsatt funksjonsevne. Informasjon om dette bør gis i ulike kanaler og det må være enkelt for studentene å ta kontakt om eventuelle utfordringer og/eller forslag til forbedringer. 

Dokumenter som deles digitalt skal etter loven utformes universelt og vi har lagd en oversikt over hva som er viktig å tenke på, både for Word, PowerPoint og PDF. Disse sjekklistene blir publisert på denne nettsiden så snart de er klare. Ønsker du en nærmere gjennomgang finnes det flere kurs du kan ta:

  • Tilsyn for universell utforming av IKT under Digitaliseringsdirektoratet tilbyr et grunnleggende kurs i universell utforming av IKT (Digdir).  
  • Høgskolen i Innlandet har utviklet et e-læringskurs om universell utforming i Canvas og dokumenter (HINN), som er tilgjengelig gjennom Canvas Commons.

I en tid hvor undervisningsopplegg må endres i en fei kan det bli for krevende å ha som praksis å tekste all undervisning. Dersom det er studenter som er avhengig av tekstalternativ for å få med seg videoundervisning eller lydopptak, for eksempel studenter som er døve eller har sterk hørselsnedsettelse, vil det i en unntakstilstand som dette være mer hensiktsmessig at behovet avløses med individuell tilrettelegging. Eksempler på dette er at medstudenter bistår med å skrive notater eller tekste underveis. Det samme gjelder studenter som har behov for synstolkning. For ytterligere informasjon om teksting og synstolkning, se veileder om teksting for hørselshemmede og synstolking for synshemmede på Universells nettside. 

Arbeider du til daglig med tilrettelegging er det fullt mulig å fortsette å tilby samtaler og veiledning digitalt. Vi oppfordrer til å være fleksibel på form og plattform i en tid det kan være flere og mer annerledes spørsmål enn vanlig. Noen studenter kan også få behov for hyppigere samtaler i en periode eller behov for at studieveileder «fortolker» og avklarer informasjon som kommer fra institusjonen. Også mentormøter kan foregå digitalt. Ved hjelp av programmer som Zoom, Teams, Kaltura kan student og mentor se hverandre, dele skjerm og notater. 

Ved behov for å diskutere hva som er gode tilretteleggingstiltak anbefaler vi å bruke hverandre som ressurser. Universell har en epost-liste, der de som jobber med tilrettelegging kan stille spørsmål og dele erfaringer om gode løsninger. Epostadressen er universell@adm.ntnu.no og ønsker du å stå på lista kan du sende en henvendelse til kontakt@universell.no . Det er også mulig å sende problemstillinger og caser til Universell på kontakt@universell.no.

 

Eksamen

Kunnskapsdepartementet har som mål at alle eksamener skal gjennomføres slik at studentene ikke blir forsinket i studiet. Universiteter, høyskoler og fagskoler har fleksibilitet til selv å tilpasse vurderingsformer slik at så mange som mulig får tatt eksamen. På bakgrunn av dette har mange av lærestedene nå erklært at det ikke blir skriftlige eksamener med fysisk oppmøte våren 2020. De fleste vil ta i bruk digitale eksamener og hjemmeeksamen i denne situasjonen. 

Tilrettelagt eksamen er ofte bruk av pc med lese- og skriveverktøy, utvidet tid, eget rom, tilrettelagt arbeidsplass med mer. En del slike tilrettelegginger løses nå ved at studentene jobber hjemmefra.  Dersom det kommer digitale eksamensløsninger via felles digitale verktøy, for eksempel systemer for sikker nettleser, er det viktig å sørge for at systemene er universelt utformet og at de ikke hindrer bruk av hjelpemiddelteknologi. Universell har allerede spilt inn til Unit at fellesløsninger må ta høyde for dette. Det blir ekstra viktig at de som arbeider med tilrettelegging av studier og eksamen i god tid før eksamensavviklingen tester ut at verktøy fungerer for de som bruker dette på egen PC. 

Det er fremdeles viktig å passe på at utvidet tid også gjelder ved denne typen eksamener, selv om de gjennomføres hjemmefra. Det gjelder både på en klassisk digital synkron eksamen og for hjemmeeksamener. Dette må man passe på at institusjonene tar hensyn til, og at det gis opplysninger til studenter som har fått innvilget slik tilrettelegging tidligere. 

Det bør i tillegg åpnes for at studentene kan søke om egnet individuell tilrettelegging etter tidsfristen som for de aller fleste har passert. Dette følger naturlig av det ansvaret som er delegert institusjonene fra departementet.

Når det gjelder frister på avhandlinger og større skriftlige arbeid som bachelor og masteroppgaver kan lærestedene selv i forskrift fastsette lengre frist for avhandlinger og tilsvarende større skriftlige arbeider. Dette kan være spesielt relevant for studenter med nedsatt funksjonsevne og studenter som selv har blitt rammet av viruset. 

Funksjonsnedsettelse ≠ problemer i koronatiden

Det er ikke automatisk slik at studenter med nedsatt funksjonsevne får mer utfordringer i koronatiden. Noen synes kanskje det er lettere å delta i en digital studiehverdag, der det er mindre stress med å komme seg på skolen, der de kan delta skriftlig gjennom chat fremfor å rekke opp hånda i auditoriet, samt gjøre ting i sitt tempo og repetere fagstoff i en asynkron undervisning. Noen kan også føle et økt fellesskap i koronakrisen nettopp fordi man får en felles fiende, eller føler man er i samme situasjon som andre. 

 

NB: Siden oppdateres fortløpende og vil justeres etter eventuelle endringer fra departementet.

Ressurser

Universell utforming av PDF-dokumenter

Her kommer det også sjekklister for universell utforming av Word og PowerPoint.

Nettsider

Spørsmål og svar om koronavirus og studenter i Norge (Kunnskapsdepartementet)

E-læringskurs om universell utforming av dokumenter (Digitaliseringsdirektoratet)

Høgskolen i Innlandet sitt e-læringskurs om universell utforming av dokumenter og nettsider

Veileder for universelt utformet video i undervisningssektoren

Nyttige ressurser for digital undervisning (Unit)

 

Erfaringsutveksling

Epost-liste for utveksling av erfaringer med tilretteleggere: universell@adm.ntnu.no

Henvendelser og problemstillinger til Universell: kontakt@universell.no


universell.no er en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

HK-dir

Avdeling for universell utforming og læringsmiljø

Kontakt 

E-post: universell@hkdir.no

Besøksadresse: Abelsgate 5, Teknobyen, Trondheim

Redaktør

Kjetil Knarlag

Avdelingsleder

Lenker

www.hkdir.no

Personvernerklæring

Tilgjengelighetserklæring

Sidekart | Om bruk av informasjonskapsler på denne siden (cookies) |
CMS : Webdesign : Bennett
▲