Metode for digital undersøkelse
Publisert: 08.mai 2019
Endret: 08.mai 2019
Antall studieprogram og avgrensninger
Den kvantitative delen av kartleggingen har tatt utgangspunkt i kildestudium av digitale kilder hvor tilgang har vært åpent tilgjengelig på nett.
Når det gjelder å finne studieprogrammene har prosjektet brukt følgende indikatorer
- Registrering i DBH (2018), hovedmeny om statistikk11, undermeny «studieprogram og emner» med følgende sortering
- Årstall: 2017 og 2018
- Semester: Vår
- Organisasjon/hierarki: Institusjon – studieprogram
- Hovednivå: Lavere grads nivå, høyere grads nivå
- Undernivå: Årsstudium 60 studiepoeng, Bachelor 3-årig, Master (2-årig og 5-årig)
- Studium: Alle
- Tilbudsstatus: Alle
- I tillegg er hvert enkelt studieprogram som er kartlagt, undersøkt med tanke på registrerte studenter 2017 og 201812 gjennom DBH sin database.
DBH har ikke NUS-koder som et eget søkekriterium, så dette medfører noen metodiske utfordringer for kartlegging av studieprogram. Dette har vært løst gjennom manuelt arbeid for å plukke ut alle studieprogram, og deretter sile ut alle utdanninger som følger NUS-kode 6541, 6549, 7541 og 7549. Av totalt 264 oppføringer/rapporteringer ble 78 utdanninger valgt ut fra gitte kriterier. Les mer om avgrensninger i datasettet under utvalgsanalysen.
Informasjon om det enkelte studieprogram og emne
DBH gir oversikt over aktuelle emner i for eksempel et bachelorstudium i informasjonsteknologi, men ingen videre informasjon ut over emnetittel og antall studiepoeng for hvert emne, som illustrert i figuren under for mastergradsstudiet i universell utforming av IKT ved OsloMet – storbyuniversitetet:

Figur 1: Skjermdump av emneoversikt i et studium. Kilde: DBH.
Primærkilden for informasjon om studieprogram og emner er institusjonenes nettsider. Her har det vært gjort manuelle innganger eller søk på institusjonens nettsider, eller så har studieprogrammet vært søkt opp via innrapportert programnavn i DBH. I tillegg har generelle søk gjennom portalen utdanning.no fanget opp relevante utdanninger som er rapportert inn i DBH under andre kriterier enn de som ble valgt ut fra generell NUS-klassifisering.
Målepunkt på institusjonenes nettsider har vært:
- studieprogram (programbeskrivelse, læringsutbyttebeskrivelse)
- enkeltemner (emnebeskrivelse, læringsutbyttebeskrivelse)
- manuelle pensumlister / anbefalt lesing (der hvor den er tilgjengelig åpent)
- digitale pensumlistesystem (der hvor dette er tilgjengelig og åpent)
Med få unntak er dette åpent tilgjengelig på nett. En metodisk hovedutfordring har vært å finne konkret innhold og beskrivelser der hvor studieprogrammet er i endring, oppbygning eller avslutning. I noen få tilfeller har det derfor vært behov for å avgrense studiet til tidligere årskull enn 2018 for å få oversikt over det konkrete innholdet for hva studentene skal lære i program og emner.
Forrige kapittel
Neste kapittel