Erfaringer med IKT-løsninger
Publisert: 22.jun 2020
Endret: 22.jun 2020
Proba har undersøkt hvordan digitale tjenester som nettsider, apper og automater oppleves for personer med nedsatt funksjonevne.
To av tre med nedsatt funksjonsevne opplever at digitale tjenester er vanskelige å bruke. Det viser funn fra rapporten "Erfaringer med ikt-løsninger blant personer med nedsatt funksjonsevne", som er utarbeidet av Proba Samfunnsanalyse, på oppdrag av Tilsyn for universell utforming av ikt.
Undersøkelsen omfatter erfaringer med alt fra offentlige tjenester til bruk av nettbank og digital deltakelse i skole og høyere utdanning. Omkring 48 % av de spurte har nedsatt syn eller er blinde, men undersøkelsen omfatter også funksjonsnedsettelse som hørsel, dysleksi, dyskalkuli og andre kognitive vansker. Til sammen 70 % av de spurte opplever utfordringer ved bruk av IKT i dagliglivet, skriver Tilsynet for universell utforming av ikt på sine hjemmesider.
Funn knyttet til høyere utdanning:
- Mange studenter som er blinde eller har nedsatt syn opplever problemer med fjernundervisning, blant annet fordi det som vises i Power Point eller på tavle ikke blir forklart muntlig.
- Flere studenter svarer at dårlige digitale løsninger går ut over karakterene
- Det tar lengre tid å komme seg gjennom pensum pga. digitale barrierer
- De kjenner seg ekskludert fra informasjon som andre studenter har tilgang til
- Det er tilfeller der studenter med synshemminger har gitt opp studier som følge av manglende tilgjengelighet.
- At "ting tar tid" er det største problemet for mange
- At videoer mangler teksting er et gjennomgående problem, både i undervisning og i infovideoer.
I rapporten kan man bli bedre kjent med situasjonen for ulike brukergrupper og få økt innblikk i hva som er de mest typiske barrierene med ikt-løsninger.
På sine nettsider skriver tilsynet at resultater fra kartleggingen vil inngå i tilsynets områdeovervåking, og være en del av videre prioriteringer av veiledning og kontroll.