• Universell*
  • Meny
    • Fagområder
      • Universell utforming
      • Læringsmiljøutvalg
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Oppdrag og aktiviteter
    • Nyheter
      • LMU
      • Universell utforming
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Om Universell
    • Finn ressurs
    Søk Lukk
    English
    Lytt

    LMU-forum 2018 i Drammen


    Universell og Universitetet i Sørøst-Norge inviterte til LMU-forum torsdag den 13.9.2018. Seminaret fant sted ved Universitetet i Sørøst-Norge, campus Drammen.


    Målgruppe 

    Primærmålgruppen for seminaret var studenter og ansatte som sitter i- eller har tilknytning til Læringsmiljøutvalg (LMU) ved norske universiteter og høgskoler. Andre som har interesse av læringsmiljø- og LMU-arbeid var selvsagt også velkomne. Ved utløp av påmeldingsfristen, var 70 deltakere registrert.

    Vi i Universell vil takke for et godt seminar, med mange gode innlegg og viktige bidrag til diskusjonene!

    Årets tema og innhold

    Vi tok for oss den eksterne evalueringen av LMU, hvor både Universitetet i Sørøst-Norge, Kunnskapsdepartementet, Norsk Studentorganisasjon og Universell hadde innlegg. Deltakere på forumet kom også med kommentarer og spørsmål underveis. Videre fikk vi et innblikk i hvordan Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet har forsøkt å løse utfordringen det er med å ha ett felles LMU for en fusjonert flercampusinstitusjon. Vi var så heldige å ha University of Cambridge på besøk, som ga oss litt innsikt i hvordan et av verdens høyest rangerte universiteter jobber med læringsmiljø. Universitetet i Sørøst-Norge ga oss presentasjoner om hvordan de jobber med digitalt læringsmiljø og læringsmiljø for studenter med norsk som andrespråk, før vi avsluttet dagen med en omvisning i Universitetsbiblioteket i Drammen.

    Program

    13.9.2018


    08:00
    Kaffi og registrering
    Registreringen åpner kl. 8.

    09:00
    Velkommen til USN og LMU-forum

    Velkommen til USN! Vi blir bedre kjent med årets vertskap for LMU-forum og får synspunkter på både LMU på flercampus, den eksterne evalueringen av LMU-ordningen samt studentundersøkelser.

    Halvor Austenå er Viserektor for utdanning og studiekvalitet ved Universitetet i Sørøst-Norge og har sittet i LMU både som leder og representant. 


    09:30
    LMU-evalueringen: Kommentarer og videre lovarbeid

    Kunnskapsdepartementet har fått en rapport om LMU-ordningen og har sendt lovforslag på høring. Hvilke lærdommer kan universiteter og høyskoler trekke fra rapporten? Hvordan er veien videre for arbeidet med læringsmiljø? 

    Magnus Sparre er rådgiver i Kunnskapsdepartementet.


    10:00
    Pause
    Beinstrekk og påfyll i koppen

    10:15
    Studentenes forventninger til LMU og fremtidig læringsmiljøarbeid

    En sentral del av hensikten bak opprettelsen av LMU var å sikre studentene medvirkning i arbeidet med læringsmiljø. I lys av utviklingen og evalueringen – hva forventer studentene av fremtidens LMU og hvilke grep bør tas? 

    Fam Karine Heer Aas er Velferds- og likestillingsansvarlig i Norsk studentorganisasjon (NSO), som er den nasjonale interesseorganisasjonen for 230 000 av landets studenter. 


    11:00
    Oppsummering og innspill
    Universell summerer opp departementets og studentenes presentasjoner og kommer med innspill for fremtidig arbeid med LMU.

    11:30
    Lunsj
    Mat og nettverksbygging

    12:30
    Et helhetlig og strategisk LMU ved en fusjonert institusjon

    UiT har gått fra å være et universitet på Tromsøya i 2008 til et flercampusuniversitet med store geografiske avstander i 2016. Vi får en kort historikk over LMU ved UiT og blir kjent med hvordan det endelige forslaget til ny organisering ble jobbet fram. Videre ser vi på veien videre for LMU og hvilke saker LMU har jobbet med det siste året.

    Jørund Jørgensen er seniorrådgiver og sekretær for LMU ved UiT - Norges arktiske universitet.


    13:15
    Perspektiv: University of Cambridge sitt arbeid med læringsmiljø og mangfold

    Hvordan jobber et av de mest prestisjetunge universitetene i verden med læringsmiljø, inkludering og mangfold? Innlegget er på engelsk.

    John Harding er leder for Disability Resource Centre ved University of Cambridge. Han er i tillegg styremedlem i National Association of Disability Practitioners (NADP).


    13:45
    Pause
    Beinstrekk

    14:00
    Digitalt læringsmiljø
    En økende andel av norsk høyere utdanning foregår som nett- og samlingsbaserte studier. Hvordan ivaretas læringsmiljøet for «nye» målgrupper på digitale plattformer og hvordan kan LMU bidra til dette?

    Hjørdis Hjukse er seksjonssjef ved USN eDU, enhet for digitalisering og utdanningskvalitet ved USN.

    14:30
    Tiltak for mangfold og inkluderende læringsmiljø
    Studentgruppen i høyere utdanning er i økende grad preget av mangfold. Studenter som har norsk som andre språk og som ikke har tilstrekkelige norsk-ferdigheter har spesielle utfordringer i studietiden og har ofte problemer med å fullføre studiene på normert tid og har høyere frafall. Ved hjelp av et aksjonsforskningsprosjekt utvikler vi et veiledningstilbud, kalt Akademisk Språkkafé – ASK, som er spesielt tilpasset sykepleierstudenter med norsk som andrespråk. Prosjektets overordnete formål er å utvikle en pedagogisk veiledningsmodell som kan anvendes i alle profesjonsutdanninger som har en mangfoldig studentgruppe . 

    Beate Lie Sverre er førsteamanuensis og prosjektleder for Akademisk språkkafe – ASK ved USN.


    15:00
    Omvisning i Universitetsbiblioteket i Drammen
    Bibliotekarene Marit Gjone Sandsleth og Anne Stenhammer viser oss universitetsbiblioteket og forteller om hvordan biblioteket tilrettelegger for læring.

    Informasjon

    Torsdag 13. september kl. 9-16 i Drammen

    Foto: Tom Atle Bordevik, Universitetet i Sørøst-Norge

    Last ned

    Program Last ned Program LMU-forum 2018.pdf

    Halvor Austenå - Velkommen til USN og LMU-forum Last ned Halvor Austenå - Velkommen til USN og LMU-forum.pdf

    Magnus Sparre - LMU-evalueringen, kommentarer og videre lovarbeid Last ned Magnus Sparre - LMU-evalueringen, kommentarer og videre lovarbeid.pdf

    Fam Karine Heer Aas - Studentenes forventninger til LMU og fremtidig læringsmiljøarbeid Last ned Fam Karine Heer Aas - Studentenes forventninger til LMU og fremtidig læringsmiljøarbeid.pdf

    Kjetil Knarlag - Oppsummering og innspill Last ned Kjetil Knarlag - Oppsummering og innspill.pdf

    Jørund Jørgensen - Et helhetlig og strategisk LMU ved UiT Last ned Jørund Jørgensen - Et helhetlig og strategisk LMU ved UiT.pdf

    John Harding - How does Cambridge work to ensure a good learning environment Last ned John Harding - How does Cambridge work to ensure a good learning environment.pdf

    Hjørdis Hjukse - Digitalt læringsmiljø Last ned Hjørdis Hjukse - Digitalt læringsmiljø.pdf

    Beate Lie Sverre - Tiltak for mangfold Last ned Beate Lie Sverre - Tiltak for mangfold.pdf

    Rapport fra LMU-forum 2018 Last ned Rapport fra LMU-forum 2018.pdf

    Nyhetsbrev

    Meld deg på vårt nyhetsbrev
    Påmelding nyhetsbrev
    Du trenger en gyldig epost-adresse.
    Ved å melde deg på nyhetsbrevet godtar du  våre betingelser

    Du kan når som helst melde deg av via lenken i nyhetsbrevet. Navn og e-postadresse vil da bli slettet fra våre lister. Du kan være trygg på at Universell ikke videredistribuerer e-postadresser eller annen personlig informasjon. Informasjonen du gir oss vil kun bli brukt til å sende deg kommunikasjon via nyhetsbrev.

    Universell bruker Mailchimp for å håndtere e-postlister. Det er inngått en databehandleravtale mellom Mailchimp og Universell.

    Eventuelle spørsmål om nyhetsbrev og databehandleravtalen med Mailchimp kan rettes til: kontakt@universell.no.

    Lukk 
    *nasjonal pådriver i høyere utdanning
    inkluderende læringsmiljø - LMU - universell utforming

    Lenker

    VUU - Veileder universell utforming

    Søk stimuleringsmidler 

    Følg oss

    Facebook

    Twitter

    Redaktør

    Kjetil Knarlag

    Tlf.:+47 73 55 06 80 

    Mobil: +47 97 71 00 21

    E-post: kjetil.knarlag@ntnu.no 

    Kontakt 

    E-post: kontakt@universell.no

    Sidekart | Om bruk av informasjonskapsler på denne siden (cookies) |
    CMS :Webdesign :Bennett
    ▲