Mandat, regler, retningslinjer. Det finnes flere navn på dette, men felles er at innholdet regulerer hvordan LMU arbeider og hvilket ansvar det har ved institusjonen.
Mandatene i denne samlingen er valgt med bakgrunn i våre anbefalinger til et godt mandat. Foruten om at dokumentene gjerne har litt forskjellige titler (retningslinjer, regler, mandat), har de også tidvis svært varierende oppbygging og omfang. Vi håper dette kan vise at det går an å oppfylle lovens intensjon, selv om en velger forskjellige tilnærminger.
Universell har observert at enkelte læresteder har valgt en minimumsløsning når det kommer til mandat for LMU. Med dette forstår vi en regelrett gjengivelse, eller kun henvisning til, paragraf 4-3 i Universitets- og høgskoleloven. Denne er til slutt gjerne supplert med kun enkle formalia, som antall representanter, oppnevningsperiode med videre.
Universell vil på det sterkeste anbefale å lage et mandat som går ut over en minimumsløsning. Grunnene til dette er mange, blant annet er lovteksten rundt formulert og krevende for et utvalg å navigere ut ifra. Intensjonen fra lovgiver er at LMU skal være et reelt medvirkningsorgan for studentene, noe som tilsier at utvalget må involveres fremfor kun å etableres og holdes orientert i de mest opplagte sakene.
Gode mandater bidrar til å gjøre LMU til et godt fungerende og nyttig utvalg ved institusjonen. Under følger eksempler på mandater med noen kommentarer til hvorfor disse er trukket fram.
Universitetet i Bergen - Regler for LMU
Mandatet for LMU ved UiB (åpnes i ny fane) er fastsatt av universitetsstyret, under paragraf 1 i reglene for LMU. Universell vil trekke fram følgende punkter i mandatet:
Punkt 2 definerer UiB sin forståelse av læringsmiljø, noe som er en nyttig avklaring. Videre sier punktet at LMU kan ta initiativ til innsamling av data om læringsmiljøet, og at utvalget skal bli informert tidlig i pågående prosesser, samt at avdelingene og fakultetene aktivt skal søke LMUs syn og medvirkning. Dette er en god og tydelig presisering av universitetets tolkning av loven.
Punkt 3 sier blant annet at fakultetene skal sende en kortfattet rapport om klager på læringsmiljøet til LMU hvert semester. Dette punktet formaliserer rapporteringslinja fra fakultet til utvalg og sikrer dokumentasjon og kunnskapsgrunnlag for utvalget.
Punkt 5 sier at LMU skal ha et spesielt ansvar for studenter med nedsatt funksjonsevne, og universell utforming. Dette tolker vi som at universitetet gir utvalget et særskilt ansvar og en pådriverrolle, noe som legitimerer arbeidet.
Punkt 7 sier at LMU skal være høringsinstans ved institusjonen i saker som angår læringsmiljøet. Dette er kanskje opplagt, men en slik tydelig presisering antar vi gjør at LMU står på høringslista i flere saker enn hvis dette ikke var avklart.
Punkt 8 regulerer samarbeidet mellom LMU og universitetets utdanningsutvalg. Dette punktet er nyttig for å presisere at utvalgene tidvis har overlappende sakskart og at dette bør avklares så ikke saker behandles uhensiktsmessig eller "kuppes" av det andre utvalget.
Paragraf 2 i reglene definerer videre hvilke roller ansattrepresentantene i utvalget skal ha, med representasjon fra rektoratet, administrasjon, relevante avdelinger, fakultet og kompetanse innen nedsatt funksjonsevne. Observatører nevnes også. Sammensetningen har høy grad av representasjon fra ledelse, noe som gir utvalget strategisk tyngde.
Paragraf 3 oppgir at Studieadministrativ avdeling skal være sekretariat for utvalget, og at de skal forberede de sakene som legges fram for utvalget. En stillingsprosent eller liknende er ikke angitt, men arbeidet skal gjøres i samråd med utvalgets leder. At ansvaret er plassert til en avdeling, gjør muligens ressurstilgangen noe mer fleksibel enn om det er låst til en enkelt person eller rolle.
Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet
Mandatet til LMU ved UiT er interessant fordi det gir utvalget en tilsynsrolle når det kommer til institusjonens oppfølging av handlingsplan for tilrettelegging og tilgjengelighet.
Videre viser mandatet at utvalget behandler søknader om- og deler ut midler til studiekvalitetsfremmende tiltak. Disse midlene er gjort tilgjengelige for utvalget gjennom universitetets ordning med gebyr for forsinket sensur.
Oppsettet av mandatet er enkelt, oversiktlig og gir informasjon om utvalgets årshjul, basert på hvilke faste oppgaver som skal gjøres.
Høgskulen i Volda
Høgskulen i Volda sitt LMU-mandat er det mest omfangsrike av eksemplene på denne sida. Mandatet er godt og beskriver hvilke særskilte oppgaver LMU skal ha, blant annet:
- Sikre rapportering fra avdelingene gjennom møtevirksomhet og rapporteringssystem
- Sørge for at alle studenter har en tillitsvalgt og at denne har tilstrekkelig informasjon
- Deltakelse på arrangementer om læringsmiljø/LMU
- Pådriverrolle for universell utforming ved høgskolen og i undervisningen
Mandatet (retningslinjene) har også definert en kort men presis strategi for læringsmiljøarbeidet.