Håndbok for LMU
Publisert: 02.okt 2017
Endret: 16.mai 2019
Denne håndboka har som formål å gi en innføring i utvalgets arbeid – en Læringsmiljøutvalgets ABC – med en grunnleggende innføring i roller, oppgaver og arbeidsmåter. Målgruppen for håndboken er medlemmer, studenter og sekretærer i læringsmiljøutvalg (LMU), men den kan også være nyttig for administrasjon, studentorganisasjoner og ledelse ved utdanningsinstitusjonene.
LMU utgjør en viktig del av styring og demokrati ved høgskoler og universiteter i Norge, og det er lange tradisjoner i sektoren for å inkludere studentene i avgjørelser som angår dem. I LMU har studentene stor innflytelse og medvirkning på utviklingen av et godt og inkluderende læringsmiljø.
Lov om universiteter og høgskoler (UHL) § 4-3 definerer rammer for arbeidet med å skape et godt og inkluderende læringsmiljø for studentene, samt LMUs rolle, oppgaver og sammensetning. Dette utgjør bakgrunnen for utformingen av LMUs mandat.
Ideen om læringsmiljøutvalg kom tidlig på 2000-tallet, i forbindelse med kvalitetsreformen for høyere utdanning. Utvalget skulle ta vare på læringsmiljøet, slik arbeidsmiljøutvalg gjør med arbeidsmiljøet. Begrepet læringsmiljøutvalg kom i Ot. prp. nr. 40 (2000-2001), som førte til ny UHL i 2003. Institusjonene får her ansvar for det helhetlige læringsmiljøet for alle studenter. I Ot. prp. nr. 40 står det videre at et fullt forsvarlig læringsmiljø må fastsettes i lys av teknisk og sosial utvikling i samfunnet, og ut fra det aktuelle studium og studieopplegg.
UHL formaliserer at studentene skal ha minst 20 % av representantene i alle organer som tar avgjørelser på lærestedet.
I et LMU skal det være like mange studenter som ansatte. Dette gjør at utvalget har potensiale til å bli studentenes viktigste utvalg hvor de får stor innvirkning og kan sette agendaen for hva studentene er opptatt av.
Til håndboka