Under følger noen eksempler på saker og suksessfaktorer som omhandler, fysisk, psykososialt, organisatorisk, digitalt og pedagogisk læringsmiljø.
Saker om fysisk læringsmiljø
Det er viktig at LMU deltar i prosesser som omhandler fysisk læringsmiljø, fordi de har stor innvirkning på studentenes læringsutbytte. Det fysiske læringsmiljøet skaper både rammer og eventuelt barrierer for hvor og hvordan man studerer.
Saker om fysisk læringsmiljø kan fremmes på forskjellige måter. Vi skiller mellom enkeltsaker og lengre, pågående saker. Enkeltsaker kan gjelde innspill i forbindelse med et nybygg, vedlikehold av undervisningsrom, og bygging av sykkelfasiliteter. Saker som krever medvirkning i prosesser over lengre tid gjelder for eksempel campusutvikling, strategier for tildeling av studentarbeidsplasser og inneklima på campus.
I saker innenfor design og vedlikehold av bygg, er det avgjørende å tenke funksjonelt - på hvordan man skal bruke det. I saker om forelesningssaler eller grupperom er det relevant å tenke på behov for stikkontakter, lys- og lydforhold og tilrettelegging for varierte undervisningsmetoder. De som skal bruke arealene vil være de som best vet hvordan det bør utformes, det er lurt å ta kontakt og få innspill direkte fra disse.
I andre saker, slike som lengre prosesser eller årlig gjentakende saker, er det ofte lurt å sørge for at LMU deltar aktivt i prosessene og gir uttalelser - for eksempel når det gjelder å tilrettelegge studentarbeidsplasser, grupperom og eksamenslokaler slik at studentene skal prestere best mulig.
Saker om psykososialt læringsmiljø
Institusjonen og LMU har ansvar for det psykososiale læringsmiljøet. Dette omfatter psykologiske og sosiale faktorer som har konsekvenser for studentenes trivsel, helse og yteevne på studiestedet.
Samskipnadene har et særlig ansvar for velferden til studentene og har mange praktiske oppgaver og følger opp studentene i det daglige. Det vil nok være overlapp mellom lærestedet og samskipnaden. Hvordan de velger å arbeide er ikke konkret fastsatt, men er noe man må beslutte på hvert enkelt lærested. For eksempel kan samskipnaden tilby helsetjenester med psykologer eller sosionomer, mens lærestedet gir studentene råd- og veiledningstilbud for tilrettelegging, studier og karriere.
LMU har behov for informasjon og kunnskap også om status for studentenes psykososiale læringsmiljø. Gode kilder til informasjon er helse- og trivselsundersøkelser, studentundersøkelser, evalueringer og lignende. Fra kartleggingene kan LMU hente ut sentrale tema som kan by på gode og utfordrende diskusjoner i utvalget, og hvor LMU virkelig kan sette dagsorden for institusjonens arbeid og politikk. Det er viktig at du som LMU-representant bidrar til at utvalget har et bevisst forhold til hvordan det skal jobbes med det psykososiale læringsmiljøet ved lærestedet.
Saker om organisatorisk læringsmiljø
Ved de fleste institusjoner er det diskusjoner om hvilke systemer en skal ha for kvalitetssikring, avvik, medvirkning og så videre. I slike saker er det viktig at LMU involverer seg og gir uttalelser både om hvordan systemene skal ivareta studentenes medvirkning, samt om hvordan resultater og rapporter fra systemene bør brukes aktivt til utvikling av læringsmiljøet ved institusjonen.
Det er nyttig for LMU å få tilgang til alle typer kartlegginger og rapporter etter studentundersøkelser, slik at utvalget selv kan vurdere og uttale seg om funnene. Dette er særlig relevant for blant annet læringsmiljøundersøkelser, og trivsels- og tilfredshetsundersøkelser blant studentene.
Tre suksessfaktorer for et godt digitalt læringsmiljø
- Kvalitet
Verktøyene som brukes på lærestedet må holde tilstrekkelig kvalitet, være intuitive og brukervennlige. Dette kan gjelde e-læringssystemer, programvare, podkaster, emner på nett. LMU bør bidra til å sikre at alle studentene får god kvalitet i læringsmiljøet. Et eksempel er at nettbaserte emner ikke må eliminere faglig veiledning eller ekskludere enkelte studenter, fordi nettemnet ikke er universelt utformet.
- Anvendelse og bruksområde
Verktøyene må anvendes på en slik måte at det gir mening i en pedagogisk sammenheng, samtidig som de økonomiske og administrative faktorer ivaretas.
- Helhetlig tilnærming
LMU skal ivareta det helhetlige læringsmiljøet ved institusjonen, og kvaliteten i utdanningen og læringen skal være det sentrale.
Saker om pedagogisk læringsmiljø
Saker som berører det pedagogiske læringsmiljøet kommer gjerne opp i såkalte dialogmøter. Dette er møter som arrangeres mellom LMU og et fakultet, hvor fagmiljøene fritt melder til LMU om saker som angår læringsmiljø. Et slikt møte tar ofte opp studentenes innspill rundt pedagogiske utfordringer, som for eksempel om valget av undervisningsmetode passer til de fysiske rammene for et program eller emne. Et annet eksempel kan være om undervisningsformen i et emne fører til at noen på grunn av en funksjonsnedsettelse ikke kan følge undervisning, slik for eksempel valg av spillteknologi kan føre til. Eller hva om et emne i et program tar for mye plass sammenliknet med andre emner? Dette er spørsmål som gjerne hører til andre utvalg, men spør man studentene om hva som er viktig for læringsmiljøet, står slike spørsmål sentralt, og LMU kan ta saken.