Hvem er representert i LMU?
Publisert: 13.nov 2017
Endret: 13.nov 2017
Studentene skal ha like mange representanter i LMU som de ansatte.
- UHL § 4-3
Universitets- og høgskoleloven beskriver formelle krav til LMU når det gjelder sammensetningen og ledervervet:
- Studenter og ansatte skal ha like mange representanter.
- Studentene og ansatte skal bytte på å ha ledervervet annet hvert år.
En LMU-periode kan følge kalenderår, studieår eller en annen inndeling. Dette er det opp til lærestedene å organisere.
Noen av de viktigste egenskaper hos en LMU-representant er å ha kunnskap og engasjement for læringsmiljøsaker, samt god organisasjonsforståelse.
Et aktivt LMU er bare mulig dersom representantene har egenskaper som gjør at de er i stand til å følge opp saker direkte, enten på grunn av sin rolle ved institusjonen eller sine forutsetninger for å følge opp en sak ved institusjonen.
Studenter
Studentene har halvparten av representantene i LMU, og disse velges eller oppnevnes som regel av studentdemokratiet ved institusjonen. Hvordan dette gjøres i detalj, er gjerne regulert i samarbeidsavtalen mellom studentdemokratiet og lærestedet. Det er vanlig at studentrepresentantene oppnevnes for ett år.
Ansatte
De ansattes representanter er tilsatt ved lærestedet. De oppnevnes som regel av rektor til vervet, på bakgrunn av deres fag-/sakkunnskap eller funksjon relevant for LMUs arbeid. Hvilke roller eller funksjon de har ved institusjonen varierer mye, og er alt fra ledere i administrasjonen til eksperter på et spesifikt felt.
Her følger noen eksempler på nyttige roller og funksjoner som kan bidra med sakkunnskap og gjennomføringsevne i LMU:
- Representant fra toppledelsen - rektoratet, gjerne den som har ansvar for utdanning og læringsmiljø.
- Representant for fakultetene, eksempelvis dekan, avdelingsleder.
- Representant for “lærekreftene” professor, foreleser eller liknende roller.
- Representant med ansvar for studier, eksempelvis studiedirektør/studiesjef.
- Representant for veiledningstjenesten, gjerne for studenter med funksjonsnedsettelser.
- Representant med rolle innen bygg og drift.
Det er gjerne ulik sammensetning i utvalget mellom lærestedene, men også fra år til år på lærestedet. Vær oppmerksom på at sammensetningen påvirker hvilke saker som blir tatt opp, fulgt opp videre og hvordan utvalget faktisk arbeider.
Vi har sett at det kan være nyttig for gjennomslag og rask saksgang å ha en balanse mellom ledelse og de som arbeider med læringsmiljø til daglig.
Vararepresentanter
For å sikre god oppfølging og fremdrift av sakene i LMU, anbefales det at både studentene og de ansatte har faste vararepresentanter. Da får utvalget en gunstig sammensetning selv om de faste representantene ikke har anledning til å delta på møtet. Som regel oppnevnes disse samtidig som de faste representantene, og for samme utvalgsperiode.
Observatører
Det er mange som jobber for at studentene skal ha et godt og inkluderende læringsmiljø. Det er vanlig å oppnevne faste observatører som er til stede på møtene i LMU. Deres rolle er å bidra med sin fagkompetanse og faglige synspunkter.
Observatørene har som regel tale- og forslagsrett, men ikke stemmerett. De som vanligvis gis observatørstatus er Studentsamskipnaden og HMS-tjenesten, veilednings- og tilretteleggingstjenesten, med flere.
LMU-leder
Studentene og de ansatte skal veksle på å ha ledervervet i LMU.
- UHL § 4-3
Leder av LMU har en sentral funksjon og har flere oppgaver enn de andre i utvalget. Valg av leder foregår som regel på det første møtet i LMU i ny periode. Det kan være en fordel å avklare dette på forhånd. Lederoppgavene er uavhengig av om det er ansatt eller student som har ledervervet. Typiske lederoppgaver er:
- Delta i forberedelse av sakene og sette opp saksliste i samråd med LMU-sekretær.
- Delta i arbeidsutvalgsmøter.
- Lede møtene, være ordstyrer og sørge for at sakene blir diskutert innenfor tidsskjema.
- Sikre at saker følges opp mellom møtene.
- Delta i andre møter og fora hvor det er naturlig at LMU er representert.
Som oppgavene viser er det viktig at det er et tett samarbeid mellom LMU-leder og LMU-sekretæren. I arbeidsmøter mellom LMU-møtene kan LMU-leder og LMU-sekretær drøfte videre behandling og oppfølging av tidligere vedtatte saker, samt diskutere innspill til nye saker som skal tas opp i LMU.
LMU-sekretær
De fleste læresteder etablerer en støttefunksjon for LMU som ofte ivaretas av en administrativt ansatt LMU-sekretær. LMU-sekretæren har ansvar for å følge opp LMU og det arbeidet som gjøres i utvalget. Hvor stor ressurs lærestedet avsetter til sekretærarbeidet varierer fra sted til sted. For å få mest mulig ut av LMU-arbeidet, er det viktig at utvalget, leder av LMU, sekretæren og ledelsen har en god dialog om hvilket omfang den administrative støtten skal ha og hvilke oppgaver sekretæren har ansvar for.
Hvilke oppgaver sekretæren har varierer mye fra lærested til lærested, men de kan blant annet være:
- Sette opp saksliste og kalle inn til møter
- Forberede eller innhente sakspapirer
- Innhente nødvendig dokumentasjon og informasjon til sakene
- Føre referat under møtet, distribuere og publisere dette
- Jobbe opp mot riktig instans for å sørge for at sakene blir fulgt opp i etterkant
- Bistå med svar på spørsmål
- Opplæring av nye LMU-representanter
LMU-sekretæren er det sentrale bindeleddet mellom utvalgets arbeid og institusjonen. Sekretærrollen er derfor av stor betydning.
Arbeidsutvalg i LMU (AU)
Flere læresteder har god erfaring med å etablere et arbeidsutvalg som bistår leder og sekretær med å forberede saker. Utvalget består som regel av LMU-leder og LMU-sekretær, en studentrepresentant og eventuelt 1-2 representanter fra viktige driftsfunksjoner som teknisk-/driftsenhet eller studieadministrativ enhet. Arbeidsutvalget bidrar til en effektiv måte å arbeide på. Det å ha noen medlemmer som er tettere på forberedelsen av sakene, øker sjansen for at det kommer frem flere innspill i forkant av behandlingen i utvalget og sakene blir grundigere belyst.
Forrige kapittel
Neste kapittel