LMUs sentrale oppgaver
Publisert: 13.nov 2017
Endret: 13.nov 2017
Det å være representant i LMU handler om å løfte blikket og prioritere det som er viktig for studentenes læringsmiljø.
I dette kapitlet gir vi litt mer detaljert beskrivelse av hvordan LMU jobber med noen av de viktigste oppgavene:
- Holde seg oppdatert på status innen læringsmiljø (kartlegginger og undersøkelser)
- Utarbeide handlingsplaner (uttalelser og anbefalinger)
- Rapportere til styret (årsrapport)
Kartlegging av status læringsmiljø
For at LMU skal være en god rådgiver for ledelsen og styret i spørsmål vedrørende læringsmiljø, må LMU ha god kjennskap til status og rammebetingelser for LMU sitt arbeid. Arbeidet starter med å skaffe oversikt over hva dette handler om, og så lage enkle rutiner for hvem som skal sørge for at LMU får denne informasjonen. Her er noen eksempler:
- Lærestedets strategi og måldokumenter
- Tilbakemeldinger fra studentene eller andre
- HMS-/avviksrapportering og varslingssaker
- Tilsynssaker og klagesaker fra studentene
- Læringsmiljøundersøkelser
- Student- og trivselsundersøkelser
- Ulike typer evalueringer, f.eks. fra NOKUT
- Tildelingsbrev og myndighetskrav
- Lærestedets ulike sentrale rapporteringer
LMU bør aktivt bidra inn i de forskjellige delene av prosessen med disse kartleggingene og uttale seg om resultatene. Med god forståelse av hva som er status og hvor skoen trykker ved institusjonen, vil LMU være en troverdig rådgiver når utvalget gir anbefalinger og uttalelser.
Handlingsplaner
Institusjonene skal ha utarbeidet handlingsplaner for godt læringsmiljø for studenter med funksjonsnedsettelser.
- Fra tildelingsbrevene til høyere utdanningsinstitusjoner i 2011. Kunnskapsdepartementet har signalisert at kravet fortsatt gjelder.
Institusjonenes planer skal blant annet ha tiltak som er knyttet til et universelt utformet læringsmiljø. Ved de fleste læresteder er LMU involvert i arbeidet med denne handlingsplanen. Det har flere steder blitt vanlig å kalle denne «handlingsplan for universell utforming og tilrettelegging», eller liknende. Noen læresteder har også tatt tematikken inn i en overordnet handlingsplan for (inkluderende) læringsmiljø.
Universitets- og høgskoleloven § 4-3 sier at arbeidet med læringsmiljø både skal dokumenteres og inngå som en del av den ordinære internkontroll. Ved noen læresteder har en valgt å lage en egen handlingsplan for læringsmiljø, eller laget en overordnet handlingsplan for et inkluderende læringsmiljø, hvor handlingsplan for studenter med nedsatt funksjonsevne og handlingsplan for læringsmiljø er «slått sammen». Det finnes flere forskjellige måter å løse handlingsplanarbeidet på og det viktigste er å finne en form som passer for institusjonens arbeid.
Handlingsplanene inneholder gjerne en beskrivelse av institusjonens mål og visjoner for læringsmiljøet, hvilke relevante lover som berører arbeidet og hvilke tiltak som er tenkt å gjennomføres i løpet av planens periode. Tiltakene har ofte en tidsfrist, og det er tydelig beskrevet hvem som har ansvar for at tiltaket gjennomføres.
LMU-årsrapport
Universitets- og høgskoleloven sier at LMU skal rapportere til styret om status på læringsmiljøarbeidet ved institusjonen.
Det er i stor grad opp til LMU å velge hva denne rapporten skal inneholde. Det er viktig å være oppmerksom på at det er et skille mellom utdanningsinstitusjonens arbeid med læringsmiljø, hvor det er mange som bidrar, og utvalgets eget arbeid for å påvirke læringsmiljøet. Det kan være nyttig å ha med begge deler i årsrapporten, men erfaringer har vist at styret gjerne vil ha overordnede saker å ta stilling til.
Et forslag til innhold i årsrapporten kan være:
- Formalia om LMUs virke det siste året
- Resultatet av ulike kartlegginger (status)
- Institusjonens utfordringer med læringsmiljøet som LMU vil informere styret om
- Mål og tiltak som er gjennomført og hva som ble oppnådd
- Forslag til noen sentrale prioriteringer i læringsmiljøarbeidet for neste år
Årsrapporten til styret er utvalgets viktigste kanal for å løfte saker opp på øverste nivå i organisasjonen. Rapporten kan gi styret et beslutningsgrunnlag i viktige saker som angår studentenes læringsmiljø. Den må derfor være tydelig og kommunisere godt hvilke saker LMU ønsker at styret skal prioritere og ta stilling til. Årsrapporten er et godt verktøy for å gjøre LMU synlig i hele organisasjonen.
Det er mange kilder til god informasjon om hvordan organisasjonen som helhet arbeider med læringsmiljø. For at LMU skal kunne gi innspill til institusjonens arbeid, må utvalget ta i bruk flere ulike kilder, som for eksempel:
- Resultater fra lokale og nasjonale læringsmiljøundersøkelser
- Innspill fra dialog eller formaliserte dialogmøter med fakultet, avdeling, institutt og andre enheter
- Informasjon som blir gjort tilgjengelig gjennom kvalitetssikringssystemene (for eksempel rapporter fra fagmiljøene)
- Rapporter og saker fra eventuelle avvikssystem eller klageordninger
- Henvendelser direkte til LMU
- Innspill fra andre organer og utvalg, herunder studentdemokratiet
- Diskusjon og saker tatt opp på LMUs eget initiativ
Ved å være en del av kvalitetssikringssystemet kan LMU holde seg orientert og diskutere og løfte opp utvalgte saker til styrende organer.
Forrige kapittel
Neste kapittel