• Universell*
  • Meny
    • Fagområder
      • Universell utforming
      • Læringsmiljøutvalg
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Oppdrag og aktiviteter
    • Faglig nytt
      • LMU
      • Universell utforming
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Finn ressurs
    • Om nettstedet
    Søk Lukk
    English
Lytt

Plassering i organisasjonen

Publisert: 13.nov 2017 Endret: 13.nov 2017

Det kan være utydelige grenser for hvem som har ansvar for hva i arbeidet med utvikling av et godt læringsmiljø. Hvordan LMU er plassert eller organisert i organisasjonen, varierer nok litt fra lærested til lærested. Universitets- og høgskoleloven stiller ingen konkrete krav til organisering av arbeidet, noe som gir lærestedene handlefrihet med tanke på hvilken løsning som skal velges.   

Etter fusjoner i universitets- og høgskolesektoren har flere institusjoner vokst både i antall studenter og rent geografisk. Store avstander mellom campus har gjort det nødvendig å revurdere hvordan LMU skal organiseres for å ivareta læringsmiljøet og mangfoldet best mulig. Noen har tatt til orde for lokale LMUer, men Kunnskapsdepartementet har fastslått at det skal være ett sentralt LMU som rapporterer til styret. En kan likevel velge å opprette lokale underutvalg av LMU.

Det som er avgjørende er hvordan LMU i praksis samhandler med de andre som har ansvar og roller i dette arbeidet. Husk på at det aller viktigste arbeidet med å utvikle et godt læringsmiljø skjer der studentene er.

Loven krever at studentene skal bidra aktivt i utviklingsarbeidet. Hvordan det skal gjøres er konkret beskrevet i institusjonens kvalitetssystem for utdanning. Der kan du på en rask og grei måte skaffe deg god oversikt og innsikt i hvem som skal gjøre hva og når – i hele linjeorganisasjonen, blant studentene, og utvalgene.

LMU må ha god dialog med ledelsen og andre utvalg for å sikre at LMU tas med som en naturlig del av saksbehandlingen. For at LMU skal være en pådriver må LMU tas med som part i saker som gjelder læringsmiljø, og da i forkant av at sakene behandles av rektor, ledelsen eller i styret.  LMU er gitt mulighet for reell innflytelse til å sette læringsmiljøsaker på agendaen til styret. 

Fra styret og rektor går det direkte linjer mellom LMU, men LMU har også koblinger til fakulteter og institutter (faglig linje), samt direktør og administrasjon (administrativ linje).
Figur 1: Visualisering av hvordan LMU kan være plassert i linjeorganisasjonen. LMU rapporterer direkte til styret.

Det er noen utvalg og aktører som er viktige samarbeidspartnere for LMU. LMU bør derfor systematisk gjennomføre fellesmøter og tett dialog med utvalg som jobber med utdanningskvalitet, likestilling, Helse, miljø og sikkerhet, og selvfølgelig Studentsamskipnaden og studentorganene.

Studentdemokratiet

Forholdet mellom institusjonen og studentdemokratiet er normalt regulert i en samarbeidsavtale som har som formål å sikre studentene medvirkning og innflytelse. Avtalen kan inneholde ulike tema som for eksempel hvordan man velger representanter til LMU og andre utvalg, økonomisk kompensasjon til studenter med tillitsverv, høringsrett og så videre.

LMUs samhandling med studentdemokratiet skjer både indirekte ved at det er studentdemokratiet som oppnevner studentrepresentantene til LMU, og selvfølgelig direkte ved at de har rett til å fremme saker de ønsker tatt opp i LMU. LMU kan også ønske å få saker behandlet i det øverste studentorganet (studentparlament/-ting) for å få forankret studentenes meninger om en sak som skal behandles i LMU.

Arbeidsmiljøutvalget

LMU har ikke ansvar for de ansattes helse, arbeidsmiljø og sikkerhet (HMS), det er det arbeidsmiljøutvalget (AMU) som har. Det er relativt vanlig at alle byggesaker og HMS-avvikssaker behandles i AMU ved lærestedene. I mange sammenhenger kan LMU sies å ha samme funksjon for studentene, som AMU har for ansatte. Dette nære slektskapet mellom utvalgene kan gjøre det vanskelig å finne en god fordeling av saker på institusjonens sakskart. Det kan derfor være avgjørende å sørge for god kontakt og informasjonsflyt mellom utvalgene, for å sørge for at relevante saker behandles av begge utvalg.

Kvalitets-/utdanningsutvalg

LMU har heller ikke ansvar innenfor det som typisk tilfaller utdanningers faglige innhold og struktur. Dette ansvaret er lagt til et utdannings- eller kvalitetsutvalg. Typiske oppgaver for disse utvalgene er studieprogramporteføljer, årshjul, studieplaner, oppfølging av NOKUT-evalueringer etc. Det er en grenseoppgang mellom læringsmiljø og utdanningskvalitet å være klar over, og det er viktig at LMU gis anledning til å uttale seg ved for eksempel NOKUT-evalueringer, Kvalitetssystem og avvikssaker på studiekvalitet med mer.

Studentsamskipnadene

Det psykososiale læringsmiljøet handler blant annet om velferdsoppgaver og de fleste av disse har studentsamskipnadene det operasjonelle ansvaret for. LMU sikrer seg å være tett på utviklingen av velferdstilbudet til Samskipnaden ved at den er fast observatør i LMU. 
Forrige kapittel Neste kapittel
LMU-håndbok

Innholdsfortegnelse

1. Hva er et læringsmiljø?
2. Eksempler på læringsmiljøsaker
3. Et helhetlig læringsmiljø og universell utforming
4. LMUs ansvar og rolle - mandat
5. Hvem er representert i LMU?
6: Plassering i organisasjonen
7. LMUs sentrale oppgaver
8. Klager, tilbakemeldinger og avvik
9. LMU som pådriver, organisering av arbeidet
10. Dialogmøter og ansvarliggjøring
11. Systematisk arbeid med læringsmiljø
12. Lover og rammeverk for LMU

universell.no er en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

HK-dir

Avdeling for universell utforming og læringsmiljø

Kontakt 

E-post: universell@hkdir.no

Besøksadresse: Abelsgate 5, Teknobyen, Trondheim

Redaktør

Kjetil Knarlag

Avdelingsleder

Lenker

www.hkdir.no

Personvernerklæring

Tilgjengelighetserklæring

Sidekart | Om bruk av informasjonskapsler på denne siden (cookies) |
CMS : Webdesign : Bennett
▲