Institusjonene ble i kartleggingen bedt om å gi en kort beskrivelse av inntil 3 LMU-tiltak som er gjennomført i 2012 – 2013. Det er gledelig at 60 % av lærestedene som deltok i kartleggingen, har gitt tilbakemelding på sine prioriterte tiltak. Vi har kategorisert de i temaene universell utforming, fysisk, psykososialt, organisatorisk og digitalt læringsmiljø.
Universell utforming
I henhold til Universitets- og høgskoleloven har lærestedene plikt til universell utforming av læringsmiljøet. Det handler om at LMU skal påse at institusjonene utformer læringsmiljøet etter prinsippet om universell utforming slik at flest mulig av studentene inkluderes i de ordinære løsninger, og at behovet for spesielle løsninger blir så lite som mulig.
Kunnskapsdepartementet har pålagt lærestedene å utforme handlingsplaner for godt læringsmiljø for studenter med nedsatt funksjonsevne. Planene skal inkludere tiltak for universell utforming av læringsmiljøet. Mange læresteder arbeider med å implementere universell utforming som strategi og virkemiddel, og har gjennomført tiltak blant annet for utformingen av de fysiske omgivelser og innenfor IKT-området.
I kartleggingen svarer flere LMU at de er involvert i arbeidet med universell utforming. Det er imidlertid svært få læresteder som har beskrevet konkrete uu-tiltak blant sine prioriterte LMU-tiltak. En institusjon har imidlertid beskrevet at de har fått på plass egne investeringsmidler til uu-tiltak, og det er et tiltak Universell håper kan være til inspirasjon for andre læresteder.
Fysisk læringsmiljø
Kategorien fysisk læringsmiljø handler om fysiske forhold som påvirker studentenes evne og mulighet til læring. LMU skal bidra til at institusjonen sikrer et forsvarlig og trygt læringsmiljø.
I undersøkelsen oppgir 16 av 28 læresteder at de i liten/noen grad deltar i behandling av byggesaker. Dette funnet samsvarer med at relativt få læresteder har oppgitt fysiske læringsmiljøtiltak blant sine tre prioriterte LMU-tiltak. De institusjonene som har gjennomført tiltak oppgir følgende:
- Miljøsertifisering med etablering av utvalg og nytt system/arbeidsområde.
- Etablert faste felles kontorlokaler og kontorplasser for studentråd og -tillitsvalgte.
- Bedret fasilitetene for kollokvieaktivitet og gruppearbeid for studentene.
- Gitt uttalelse i forbindelse med valg av interiør i studentarealer nybygg.
- Tilrettelagt for flere studentarbeidsplasser i bibliotekene.
- Fordelt lesesalsplasser for studentene.
Universell oppfordrer likevel LMU ved de ulike institusjoner om å sikre at de er representert eller involveres i prosesser og behandling av saker som gjelder studentenes fysiske læringsmiljø.
Psykososialt læringsmiljø
Læringsmiljøutvalgene skal også bidra til utvikling av et godt og trygt psykososialt læringsmiljø. Under denne kategorien hører psykologiske og sosiale faktorer inn som har konsekvenser for studentens trivsel, helse og yteevne – kort og godt tiltak relatert til sosialt miljø, kultur og velferd.
Det er gledelig å registrere at svært mange læresteder har gjennomført tiltak for å bedre studentenes psykososiale læringsmiljø i 2012 - 2013. Til sammenligning så viste gjennomgangen av årsrapporten i 2007 - 2009 at få LMU nevnte psykososiale tiltak, så her er det registrert en positiv endring i hvilke saker LMUene har prioritert.
Kartleggingen i 2013 bekrefter stor aktivitet og mange gode tiltak igangsatt i regi av LMU eller tiltak hvor LMU aktivt har vært involvert i planleggingsarbeidet. Flere institusjoner har gjennomført kartlegginger av læringsmiljø eller arrangert læringsmiljøkonferanser.
Institusjonene oppgir noe ulike formål for kartleggingene, alt fra å få en oversikt over hva studentene er opptatt av, til hvordan få studentene mer aktive ved lærestedet. Flere oppgir at de i etterkant av kartleggingene har gjennomført ulike arrangementer for å informere studentene om evalueringene.
Institusjonene rapporterer om mange gode tiltak av holdningsskapende, forebyggende og integrerende karakter:
- Obligatorisk rusforebyggende seminar for alle førsteårsstudenter.
- Handlingsplan mot seksuell trakassering.
- Tilbud om psykologisk rådgivningstjeneste for sine studenter.
- Planer for studentmottak ved semesterstart.
- Utviklet og distribuert informasjonsmateriell om «Studenters muligheter for tilrettelegging» til studenter med behov for tilrettelegging.
- Tilbud om skrivementor for studenter.
- Ansatt læringsmiljøkonsulent.
- Ulike tiltak for å bedre studentvelferden - forbedring av kantinetilbudet slik at det er mer i tråd med studentenes behov og ønsker (særlig pris og matutvalg).
Universell benytter anledningen til å minne om at tidligere funn fra studentenes helse- og trivselsundersøkelser (SHOT) i regi av studentsamskipnadene viser at mange studenter blant annet sliter med psykiske plager, ensomhet, risikofylt alkoholforbruk, og i tillegg er det et økende problem med frafall. Det er i 2014 gjennomført en ny SHOT-undersøkelse, og institusjonene bør derfor også i 2014 – 2015 ha høy prioritet på tiltak for utvikling av det psykososiale læringsmiljøet.
Organisatorisk læringsmiljø
Under kategorien organisatorisk læringsmiljø kommer forhold som har med systemutvikling, kvalitetssikring, planlegging og tilrettelegging av undervisning og læring, informasjonsflyt, tilbakemeldinger med mere. Det er gledelig at institusjonene rapporterer om flere gode grep og tiltak iverksatt for å utvikle det organisatoriske læringsmiljøet:
- Implementert ny studiemodell, ny organisasjonsmodell og nytt kvalitetssikringssystem hvor LMU er påkoblet arbeid med kvalitetsrutiner knyttet til undervisningen og læringsrammen.
- Vedtatt ulike handlingsplaner - herunder handlingsplaner for læringsmiljø og for studenter med nedsatt funksjonsevne.
- Innført «Dialogmøter» med fakultet/avdelinger som fast møteform, det vil si faste besøksrunder på fakultetene/enhetene for å diskutere læringsmiljøarbeid lokalt med ledelse, faglærere og studenter.
- Etablert studentombudsordning.
- Etablert si-fra/avvikssystem/tilbakemelding fra studentene på studiekvalitet og/eller læringsmiljø.
- Arrangert personalseminar for faglærere – «Hvordan læringsmiljø og klima påvirkes av lærerens forståelse og holdninger».
- Vedtatt øremerkede budsjettmidler til LMU-tiltak.
- Kartlagt utfordringer og muligheter i en fusjonsprosess - felles LMU-seminar.
- Revisjon av HMS-system for å inkludere studentene i systemet.
- Oppfølging av beredskapsplanen - sikre at studentene får informasjon og at det gjennomføres risikoanalyser «farlige situasjoner».
- Laget plan for fadderordning – mottak av nye studenter.
Universell vil særlig fremheve Dialogmøter som et godt verktøy for bedre samhandling mellom LMU og linjeorganisasjonen. Dialogmøter bidrar til at flere får en helhetlig forståelse av det totale arbeidet med læringsmiljø i hele organisasjonen. Fagmiljøene får en kanal direkte inn til LMU, noe som de fleste opplever som verdifullt. Dialogmøtene bidrar videre til at LMU og LMUs arbeid blir mer synlig i organisasjonen, samt at LMU får et bedre beslutningsgrunnlag når det gjelder å gi tilrådinger til styre og ledelse i spørsmål vedrørende læringsmiljøet.
Universell oppfordrer flere lærestedene om å utvikle gode verktøy for tilbakemelding fra studentene/avvik, slik at studentene får en kanal hvor de kan melde samt at LMU får oppdatert status på utfordringer i læringsmiljøet. Flere læresteder har implementert slike verktøy som en del av institusjonens kvalitetssystem for utdanning.
Digitalt læringsmiljø
Kategorien digitalt læringsmiljø handler om faktorer som har med bruk av IKT i læring, LMS (Learning management system som Fronter, It’s learning), digitale vurderingsformer med mere.
Dette er forhold som påvirker læreprosessen for studentene. Kartleggingen viser at det er stort engasjement og interesse i institusjonene og LMUene for temaet IKT og læringsmiljø.
Studentene etterspør i økende grad digitale læremidler, og kartleggingen viser at lærestedene arbeider hardt for å imøtekomme forventninger om å ta i bruk flere av de mulighetene ny teknologi gir i læring:
- Tilbud om digitale eksamener.
- Etablering av ny digital kursplattform der forelesninger, kursmateriell, notater, løsningsforslag med mere legges ut på nett og er tilgjengelig for alle.
- Tilbud om tilrettelegging for studenter med dysleksi - Tekst til lyd.
- Utbygging av trådløst nettverk og annen infrastruktur for bruk av PC.
- Oppgradering nettverk og PC park på studentarbeidsplasser.
- Oppgradering av digitalt læringsmiljø på studentarbeidsplasser.
Universell minner om at det har kommet en ny forskrift om universell utforming av IKT. Vår oppfordring til institusjonene er at de i utforming av det digitale læringsmiljø og digitale læremidler bør tenke på universell utforming som en prosess og et virkemiddel. Slik kan institusjonene utvikle brukervennlig løsninger for alle studenter - bra for mange, og nødvendig for noen!