Lovteksten
Publisert: 15.nov 2017
Endret: 15.nov 2017
UHL § 4-3 gir rammene for institusjonenes og læringsmiljøutvalgenes arbeid. Vi har valgt å sitere lovteksten i sin helhet på noen sentrale punkter fordi den her setter viktige rammer for institusjonen og LMUs ansvar og rolle (mandat):
Punkt 1) Styret har det overordnede ansvar for studentenes læringsmiljø. Styret skal i samarbeid med studentsamskipnadene, legge forholdene til rette for et godt studiemiljø og arbeide for å bedre studentvelferden på lærestedet
Punkt 2) Styret har ansvar for at læringsmiljøet på institusjonen, herunder det fysiske og psykiske arbeidsmiljø, er fullt forsvarlig ut fra en samlet vurdering av hensynet til studentenes helse, sikkerhet og velferd. I utformingen av det fysiske arbeidsmiljøet skal det, så langt det er mulig og rimelig, sørges for at:
- lokaler, adkomstveier, trapper mv. er dimensjonert og innredet for den virksomhet som drives
- lokalene har gode lys- og lydforhold og forsvarlig inneklima og luftkvalitet
- lokalene blir vedlikeholdt og er rene og ryddige
- lokalene er innredet slik at uheldige fysiske belastninger for studentene unngås
- virksomheten er planlagt slik at skader og ulykker forebygges
- tekniske innretninger og utstyr er forsynt med verneinnretninger og blir vedlikeholdt slik at studentene er vernet mot skader på liv og helse
- lokaler, adkomstveier, sanitæranlegg og tekniske innretninger er utformet på en slik måte at funksjonshemmede kan studere ved institusjonen
- læringsmiljøet er innrettet for studenter av begge kjønn
- læringsmiljøet er utformet etter prinsippet om universell utforming
Departementet kan i forskrift gi utfyllende bestemmelser om krav til læringsmiljøet.
Disse punktene gjelder det fysiske læringsmiljø. De sentrale punktene som er svært viktige for læringsmiljøutvalget er punkt 3 hvor det fremkommer av loven at utvalget skal:
- Bidra til at bestemmelsene nevnt i første og annet ledd blir gjennomført.
- Delta i planlegging av læringsmiljøtiltak.
- Nøye følge utviklingen i saker som angår studentenes sikkerhet og velferd.
- Holdes orientert om klager som institusjonen mottar fra studenter vedrørende læringsmiljøet.
- Eventuelt å utføre andre oppgaver gitt av styret.
- Gi uttalelser om forhold vedrørende studenters læringsmiljø.
- Gjøres kjent med pålegg og andre enkeltvedtak som Arbeidstilsynet treffer.
- Rapportere direkte til styret samt sørge for årlig rapport om institusjonens arbeid med læringsmiljøet.
Loven stiller krav om at LMU skal bestå av likt antall representanter fra studentene og institusjonen, og at utvalget vekselsvis (hvert år) skal ledes av studentenes og institusjonens representanter. Lovgiver stiller krav om at arbeid med læringsmiljøet skal dokumenteres og inngå som en del av lærestedets interne system for kvalitetssikring (punkt 4). Dette gjelder både institusjonens og LMUs arbeid.
En svært viktig bestemmelse i § 4-3 er at lærestedet, så langt det er mulig og rimelig, skal legge studiesituasjonen til rette for studenter med særskilte behov, forutsatt at tilretteleggingen ikke fører til reduksjon av faglige krav som stilles ved det enkelte studiet (punkt 5). Det mange ikke er klar over er at det er Arbeidstilsynet som har fått ansvar for å føre tilsyn med at kravene i annet ledd overholdes (punkt 6). Dette medfører at LMU må gjøre seg kjent med pålegg og andre enkeltvedtak som tilsynet treffer.
Universell har valgt å ta en gjennomgang på hele lovteksten fordi den setter en minimumsramme for hvilke oppgaver og roller institusjonen gir LMU (mandat). Utover disse kravene er det gitt stor frihet når det gjelder å gi LMU flere oppgaver, beslutte hvem som skal være representert i LMU, samt til å beskrive LMUs rolle i institusjonens arbeid med å utvikle et godt læringsmiljø. Utvikling av et godt og inkluderende læringsmiljø er et linjeansvar, og det aller viktigste utviklingsarbeidet skjer ute på enhetene der studentene er.
Forrige kapittel
Neste kapittel