• Universell*
  • Meny
    • Fagområder
      • Universell utforming
      • Læringsmiljøutvalg
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Oppdrag og aktiviteter
    • Faglig nytt
      • LMU
      • Universell utforming
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Finn ressurs
    • Om nettstedet
    Søk Lukk
    English
Lytt

Mandat

Publisert: 15.nov 2017 Endret: 15.nov 2017

Svarene fra kartleggingen blant lærestedene vil bidra til å belyse i hvilken grad lærestedene har brukt handlingsrommet som lovgiver har gitt. Det ble blant annet ved gjennomgang av årsrapportene 2007 – 2009, kartlagt at LMUs arbeid ved institusjonene bar preg av lite samhandling og manglende forankring i toppledelsen i arbeidet med læringsmiljøet ved mange institusjoner.

Mandat

UHL § 4-3 gir rammer for oppgaver og rolle for LMU. Gjennomgangen av årsrapportene fra 2007 - 2009 indikerte at lovteksten ikke fungerte optimalt som mandat. Mange av lærestedene (10 av 35) oppga den gang at de hadde utarbeidet egne og mer konkrete mandat med presisering av oppgaver og roller.  Flere ga uttrykk for at lovteksten var uklar i forhold til mandat. I kartleggingen i 2013 ønsket vi å finne ut om det hadde vært en endring å spore på noen av disse områdene.

Av 28 læresteder som har deltatt i denne kartleggingen, oppgir 17 at institusjonen i stor/svært stor grad har gitt LMU et mandat med definerte roller og oppgaver som er i tråd med lovens krav. En klar endring fremkommer av svarene i 2013 ved at 17 læresteder oppgir at de i stor/svært stor grad opplever at lovverket gir gode rammer for LMUs virke ved institusjonen. Noen læresteder oppgir i tillegg at styret har gitt LMU oppgaver utover lovens krav.

LMUs oppgaver

For å få innblikk i hvilke saker LMU involveres i og deltar i behandlingen av, ble lærestedene bedt om å spesifisere type saker og i hvilken grad LMU var involvert i behandlingen av sakene.

Saker og involvering

I stor /svært stor grad

I liten/noen /svært liten grad

Ikke relevant/
blank

Læringsmiljøundersøkelser - planleggingen og oppfølgingen

18

6

4

Overordnet og prinsipiell art vedrørende læringsmiljø - planlegging/behandling

14

10

4

Universell utforming - planlegging/behandling

11

12

5

Del av styrets kalender og agenda

10

13

5

Tilrettelegging for studenter med funksjons-nedsettelse - planlegging og behandling

9

12

7

Budsjettmidler læringsmiljøtiltak - prioritering

6

17

5

Byggesaker - planlegging og behandling

4

16

8


Som det fremgår av tabellen er det særlig i planlegging og behandling av læringsmiljøundersøkelser at LMU involveres (18 stor/svært stor grad), samt i overordnede og prinsipielle saker (14 i stor/svært stor grad).

Det er interessant å registrere at bare 4 læresteder oppgir at LMU er involvert i planlegging og behandling av byggesaker, særlig med tanke på det fokus UHL har på fysisk læringsmiljø. Videre oppgir 17 av 28 læresteder at LMU i liten/svært liten grad involveres i behandling og prioritering av budsjettmidler til læringsmiljøtiltak. 

Årsaken til manglende involvering i slike saker kan skyldes at de behandles av andre utvalg. I en del tilfeller kan dette være bra, men funnene gir grunn til å stille spørsmål om det er riktig at viktige læringsmiljøsaker skjer på andre arenaer enn LMU. Institusjoner som har problemer med å rekruttere studenter til LMU, samt opplever liten synlighet og innflytelse i egen organisasjon, bør reflektere om årsaken kan ligge her.

Det er lovpålagt at lærestedene skal utarbeide handlingsplan for tilrettelegging for studenter med funksjonsnedsettelse. Vi har ønsket å kartlegge i hvilken grad LMU deltar i arbeidet med andre typer handlingsplaner ved institusjonen, for å få et inntrykk av samhandling på tvers i organisasjonen og mellom ulike utvalg/råd.

LMU deltar i arbeidet med handlingsplan for

Antall (28 totalt)

Tilrettelegging for studenter med nedsatt funksjonsevne

19

Læringsmiljø

11

Universell utforming

11

Likestilling

4

Beredskap

1

Strategi- og virksomhetsplan

2


Tabellen viser at LMU ved 19 av 28 læresteder deltar i arbeidet med handlingsplan for studenter med nedsatt funksjonsevne.

Institusjonene har en plikt til universell utforming (uu) av læringsmiljø, og 11 av lærestedene oppgir at LMU har vært involvert i arbeidet med handlingsplan for uu. Gjennomgangen av årsrapportene i 2007 - 2009 viste at like mange læresteder tok opp uu som viktig prinsipp. Det kan kanskje tyde på at arbeidet med uu i dag har blitt mer formalisert gjennom at institusjonene også lager egne handlingsplaner for uu.
Forrige kapittel Neste kapittel
LMU-kartlegging 2012-2013

Innholdsfortegnelse

1. Innledning
2. Lovteksten
3: Mandat
4. Organisering av LMU
5. Synlighet og innflytelse i organisasjonen
6. Opplæring
7. Systematisk kvalitetsarbeid
8. Lærestedenes læringsmiljøtiltak 2012-2013
9. Lærestedenes anbefalinger til Universell
10. Oppfølging fra Universell - kunnskapsutvikling
11. Oppsummering

universell.no er en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

HK-dir

Avdeling for universell utforming og læringsmiljø

Kontakt 

E-post: universell@hkdir.no

Besøksadresse: Abelsgate 5, Teknobyen, Trondheim

Redaktør

Kjetil Knarlag

Avdelingsleder

Lenker

www.hkdir.no

Personvernerklæring

Tilgjengelighetserklæring

Sidekart | Om bruk av informasjonskapsler på denne siden (cookies) |
CMS : Webdesign : Bennett
▲