Som nevnt innledningsvis pågår det en større omstrukturering i høyere utdanning. Universell har fått i oppdrag av Kunnskapsdepartementet å følge med på utviklingen når det gjelder konsekvenser for arbeidet i LMU. Universell innhentet i den forbindelse fusjonserfaringer hos en del utdanningsinstitusjoner som har vært gjennom fusjonsprosesser tidligere. NOKUTs fusjonskonferanse i 2014 i Tromsø, avdekket også en del utfordringer i forbindelse med fusjoner som sammenfaller med de fusjonserfaringene vi selv har innhentet.
Universell har i 2015 på oppdrag fra flere fusjonspartnere bistått med LMU-utredninger. Utredningene har vært en kartlegging av de ulike institusjonenes LMU mandat og arbeid før fusjon, herunder begrepsavklaringer, samt å fremme forslag til nytt LMU-mandat for den nyfusjonerte institusjonen (oppgave, rolle, begrepsavklaring), samt forslag til organisering av LMU i den nye organisasjon.
Funnene fra det kartleggings- og utredningsarbeidet Universell har gjort i 2015, gir grunnlag for å hevde at LMU i fusjonsprosesser synes å stå overfor mange utfordringer både i planleggingen av fusjon, etter implementeringen av ny organisasjon, og i første driftsfase. Tilbakemeldingene tydet på at LMU i svært liten grad hadde vært involvert i fusjonsprosessene.
I kartleggingen av LMU 2015 ba vi derfor lærestedene om å gi utfyllende kommentarer på LMUs involvering i fusjonsprosessene. 15 av 32 lærestedene benyttet anledningen til å kommentere. Tilbakemeldingene viser at LMU ved de fleste lærestedene som har vært i fusjonsprosesser på måletidspunktet, bare i svært liten grad er involvert i fusjonsprosessene. For å gi et innblikk i tilbakemeldingene gjengis noen av kommentarene og forklaringene fra lærestedene:
- LMUs virke anses ikke å være virksomhetskritisk aktivitet, og LMU ble ikke involvert.
- Tidspresset ble for stort og det var vanskelig å finne møtedatoer for LMU.
- Det har vært lav møteaktivitet i LMU som følge av fusjonen, utvalget har ikke blitt prioritert.
- Ledelsen har involvert ledere, ledergrupper og studentdemokratiet i fusjonsprosessen, men LMU er ikke i samme grad blitt involvert i fusjonsprosessen.
- LMU har blitt informert via informasjonsmøter.
- LMU har ikke vært involvert i fusjonssprossene i det hele tatt.
- Institusjonen har arbeidet med nytt mandat for LMU, uten at LMU har vært involvert i dette arbeidet.
Til tross for at loven er tydelig på at LMU skal involveres i saker vedrørende studenters læringsmiljø, viser kartleggingen at utvalgene i svært liten grad involveres i disse viktige fusjonsprosessene. Dette er et viktig og interessant funn, som Universell vil følge opp på LMU-forum 2016.
Et annet fokusområde for Universell er rusforebyggende arbeid rettet mot studenter. Et tema som har vært et av våre prioriterte satsingsområder rettet mot LMU de senere årene. Vi ønsket å løfte frem dette som tematikk i LMU-kartleggingen 2015. Målsettingen med vårt arbeide er å bidra til økt bevissthet på tematikken studenter og rus, og å inspirere lærestedene til å utvikle ruspolicyer hvor også studentene er innlemmet. Utfordringen så langt har vært at mange læresteder har retningslinjer eller ruspolicyer som bare omhandler de ansatte. Ruspolicy er godt verktøy for lærestedene til å signalisere tydelige verdier og holdninger til bruk av rusmidler.
Høsten 2015 arrangerte Universell en nasjonal rus-temadag i et samarbeid med Student-samskipnaden i Bergen (SIB). SIB ble tildelt et nasjonalt pådriveransvar for rusforebyggende arbeid rettet mot studenter i høyere utdanning av Helse- og omsorgsdepartementet høsten 2015. Temadagen ble støttet av Kunnskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet. Disse aktørene har uttrykt en klar forventning til lærestedene og LMU om å prioritere rusforebyggende tiltak som ledd i arbeidet med å skape et inkluderende læringsmiljø. Formålet med temadagen var å være en katalysator for lærestedenes eget arbeid med utvikling av lokal ruspolicy.
LMU-kartleggingen tyder på at temadagen har hatt den ønskede effekten, idet 47 % av lærestedene oppgir at de i stor grad har kommet i gang med utvikling av ruspolicy, og 40 % oppgir i noen grad. Universell vil fortsette å følge opp det rusforebyggende arbeidet, og fortetter å være en pådriver når det gjelder utvikling av ruspolicy i sektoren. LMU-kartleggingen viser at konkrete satsinger nytter, men at det er viktig å ha et langsiktig perspektiv i arbeidet. Målet fremover er at de fleste av lærestedene ved LMU-kartleggingen i 2017, rapporterer at ruspolicy er vedtatt.