For å ivareta vårt oppdrag som nasjonal pådriver innen høyere utdanning for inkluderende læringsmiljø, LMU og Universell utforming, er Universell avhengig av å ha god dialog og samspill med lærestedene. Det er svært viktig for oss å ta tak i saker og tema institusjonene ønsker vi skal følge opp. Universell er svært takknemlig for de mange innspill til aktuelle tema og tiltak som lærestedene har fremmet i forbindelse med kartleggingen i 2015. Vi har registrert følgende forslag:
Utredninger og veiledninger
- Avklare hvor går grensen for tilrettelegging - finnes det en slik grense?
- Overgang videregående skole til akademia.
- Studentombud - nødvendig eller unødvendig?
- Helsefremmende universitet, hva betyr det, hva innebærer det, hvordan arbeide for å få helsefremming inn i kulturen?
- Ruspolicy – mal og gode eksempler.
- Universell utforming av nettsider.
Kurs – konferanser
- Roller, rettigheter og håndtering av saker knyttet til mobbing, trakassering, psykososialt læringsmiljø både for studenter og ansatte.
- Tilby opplæringskurs for kontaktpersoner for studenter med nedsatt funksjonsevne.
- Fusjon og dets betydning for læringsmiljø. Hvordan påvirker fusjoner og økt krav til effektivisering LMU-arbeidet?
- Universell utforming av læring og undervisning for vitenskapelige ansatte.
Annet
- Gjenopprette et nettverk for Læringsmiljøutvalgene – erfaringsutveksling.
Oppfølging fra Universell – kunnskapsutvikling
Kartleggingen i 2013 ga Universell verdifull informasjon og kunnskap om det arbeidet som foregår ute ved lærestedene, og ble en inspirasjonskilde til hvilke tiltak vi gjennomførte i 2015. I tillegg til disse innspillene fra sektoren, får Universell ulike utredningsoppdrag fra flere departementer som danner grunnlag for virksomheten. Det kan nevnes at vi på eget initiativ avgir høringsuttalelser i saker som vi mener har stor relevans for studenters læringsmiljø. Universell bruker en god del ressurser på institusjonsbesøk og foredragsvirksomhet innen våre tre hovedområder. I disse møtene med ulike læresteder, oppdragsgivere eller andre samarbeidspartnere oppstår svært ofte gode ideer til nye tiltak og prosjekter.
Mange av innspillene fra lærestedene i kartleggingen fra 2015 har vi tatt med oss inn i planleggingen av vår egen aktivitet for 2016, og ikke minst i forbindelse med planlegging av LMU-forum 2016.
Universell hadde en målsetting i 2015 om å tilby nytt kurs for nye LMU-representanter, men det ble det dessverre ikke tid eller rom for å gjøre. I 2016 satser vi på å få startet arbeidet med å utvikle et webbasert/nettkurs for innføring i LMU-arbeid for både studenter og ansatte representanter, slik at det blir enklere tilgjengelig og mindre ressurskrevende også for institusjonene.
Videre er det et prioritert mål å følge opp lærestedenes arbeid med utvikling av ruspolicy. Kartleggingen i 2015 viser at flere læresteder i stor grad jobber med nettopp dette. Universell vil i samarbeid med SiBs nasjonale pådriver i 2016, samle inn de gode eksemplene fra lærestedene og publisere de på våre nettsider til inspirasjon for andre læresteder.
Universell har registrert at det er behov for utvikling av en veileder for hvordan lærestedene skal håndtere konflikter hvor studenter er involvert (mobbing/trakassering ol). For å komme i mål er vi avhengige av at et lærested går foran og viser vei, slik at det kan lages forslag til hvordan gå frem i dette vanskelige arbeidet.
Universell vil også aktivt bruke vår dialog mot LMU ved lærestedene for implementering av «god praksis» innen andre av våre hovedarbeidsområder. Dette gjelder blant annet universell utforming, mobilitet, samt overgang mellom studier og arbeidsliv. For mer informasjon om våre satsinger og aktiviteter, viser vi til våre nettsider og vår handlingsplan.
Det er i 2016 tid for nytt LMU-forum, og et viktig tema som seiler opp for konferansen er fusjoner. Kunnskapsdepartementet har gitt Universell i oppdrag å følge med på LMU-arbeidet ved lærestedene i etterkant av fusjonene, og vi gjør dette ved å invitere til LMU-forum 2016 for å diskutere om LMU nå har utspilt sin rolle?