Hele 60 % av lærestedene som deltok i Universells kartlegging i 2015, ga en konkret tilbakemelding på hvilke tiltak LMU og institusjonen har prioritert iverksatt i perioden. Hovedinntrykket er at LMUene har vært aktive og gjennomført en mengde ulike tiltak for å sikre alle studenter et forsvarlig, mangfoldig og inkluderende læringsmiljø.
I 2014 ble det gjennomført en ny helse- og trivselsundersøkelse for studenter i regi av studentsamskipnadene (SHoT). Resultatene fra undersøkelsen viser at altfor mange studenter sliter med psykiske helseplager og ensomhet. Kartleggingen av lærestedenes læringsmiljøtiltak i perioden forventes derfor vise en konsentrasjon av tiltak knyttet til studenters psykososiale læringsmiljø. Selv om mange har prioritert tiltak innen det psykososiale læringsmiljøet, er det også rapportert om mange andre gode tiltak som presenteres i dette kapitlet.
Universell utforming
Universell utforming av læringsmiljø er regulert i Universitets- og høgskoleloven. I utformingen av læringsmiljøet skal lærestedene sikre at det utformes slik at flest mulig av studentene inkluderes i de ordinære løsningene, og at behov for spesielle løsninger blir så lite som mulig.
Ut fra kartleggingen kan det synes som om litt flere læresteder har jobbet med tiltak vedrørende universell utforming, enn ved forrige rapportering i 2013. Her har vi listet opp noen eksempler på hvilke tiltak lærestedene har igangsatt i perioden 2014 – 2015:
- Totalgjennomgang av byggene vedrørende Universell Utforming av Statsbygg.
- Universelt utformede arbeidsplasser i studentområder hvor studentene kan jobbe sammen.
- Universell utforming av skilt, større og bredere skjermer på lesesalsplasser for å redusere forstyrrelser, oppgradering av inngangspartier for å gjøre de tilgjengelig for alle, Utbedring av akustiske forhold i lesesaler, utbygging av teleslynge i større undervisningsrom, installering av nye heiser i bygninger.
- Kontinuerlige uu-forbedringer for økt tilrettelegging for blinde og svaksynte, fjerning av høye dørterskler slik at funksjonshemmede studenter kan inkluderes i sosiale aktiviteter, økt tilgjengelighet for rullestolbrukere i kantineområder.
Fysisk læringsmiljø
Kategorien fysisk læringsmiljø handler om ulike typer fysiske forhold som påvirker studentenes evne og mulighet til læring. Læringsmiljøutvalg ved flere læresteder oppgir at de har gjennomført fysiske omvisninger på de ulike campus og læringsmiljø, samt fått orientering og gitt råd i for eksempel saker vedrørende fleksible løsninger for bruk av studentareal.
Lærestedene har rapportert om flere tiltak innen det fysiske læringsmiljøet som er igangsatt, og her følger en oversikt over noe av det som er beskrevet:
- Ulike tiltak for utbedring av studentfasiliteter: flere lokaler for studentforeningene, flere studentskap og garderobeskap, treningsrom, bedre mattilbud i studentkantiner, vannautomater, etablering av studentkro/bygging av kantiner, oppgradering av nett, flere ladestasjoner og stikkontakter.
- Ulike tiltak for utbedring av inneklima: luft, ventilasjon, temperatur, renhold i ulike typer rom, røykelov tiltak, allergitiltak.
- Flere ombyggingstiltak med fokus på bedre læringsmiljø; grupperom, leseplasser, områder for avslapping, flere og bedre undervisningsrom.
- Ulike tiltak for bedre tilrettelegging for studenter med nedsatt funksjonsevne: OCR-skanner gjort tilgjengelig for studenter (studielitteratur), toalett med hjelpeseng, tilrettelagt egne eksamenslokaler for studenter med behov for spesiell tilrettelegging.
- Gjennomført undersøkelse om studentenes tilfredshet med nybygg.
I kapittel 3.1.1 fremkommer at LMU ved 18 av 32 læresteder involveres bare i noen grad i byggesaker og campusutviklingsprosjekter (5 læresteder oppgir i stor grad).
Universell mener institusjonene i mye større grad enn i dag bør legge til rette for at LMU involveres mer aktivt i prosesser og behandling av slike saker, fordi disse faktorene har stor innvirkning på studentenes totale læringsmiljø og for ivaretakelse av universell utforming.
Psykososialt læringsmiljø
UHL fastslår at læringsmiljøutvalgene skal bidra til utvikling også av det psykiske/psykososiale læringsmiljøet. Loven er ikke like spesifikk på hva som faktisk ligger i dette begrepet, men det ser ikke ut til å legge noen demper på engasjementet.
Kartleggingen i 2015 viser at lærestedene har iverksatt mange flotte og kreative læringsmiljøtiltak for å øke studentenes trivsel, helse og yteevne. Det gjøres mye bra arbeid for å skape et godt og trygt sosialt miljø, for å bygge en felles studentkultur, samt for å sikre studentene gode velferdstjenester;
- Ulike kurstilbud innen stresshåndtering og mestring, studieteknikk, eksamen, Ta-ordet, akademisk skriving, «valpeterapi» (som er et antistresstiltak ved eksamen).
- Ulike konferanser hvor det er fokuser på læringsmiljø, psykisk helse, prestasjon og mestring, opplæring om inneklima, samt om prestasjon og mestring.
- Ulike studentprogram er gjennomført innen fadderopplegg og fadderopplæring, semesterstartprogram, opplegg for første-års studenter, Lykkepromille, fadderopplæring.
- Ulike studentvelferdstiltak er innført som for eksempel refusjonsordning for reiser, lengde på undervisningsøkter.
- Flere læresteder har gjennomført og fulgt opp ulike studentundersøkelser som studentbarometer, Læringsmiljø-, helse- og tilfredshetsundersøkelser, spørreundersøkelse om frafallsproblematikk, fokusgruppeintervjuer, avvik/tilbakemeldinger fra studentene.
- Det er avsatt øremerkede midler til studenttjenester og ordninger som for eksempel studielivs-/studiestartkoordinator, sosialrådgiver, studentombud, etablering av lærings-, ressurs- og mestringssentre, studentveiledertjeneste, tilrettelegging for studentfrivillig arbeid.
- Studentsamskipnadenes tjenester er utvidet med blant annet økt kvalitet og variasjon i kantineutvalget, lavere priser og utvidede åpningstider i kantiner, innkjøp av pensumlitteratur i bokhandel, etablering av studenthelsetjeneste, nettsider med oversikt over aktiviteter som studentene kan delta på, tettere samarbeid LMU/lærested og samskipnad vedrørende studentenes læringsmiljø.
Organisatorisk læringsmiljø
Organisatorisk læringsmiljø handler om forhold som har med systemutvikling, kvalitetssikring, planlegging og tilrettelegging av undervisning og læring, informasjonsflyt, organisering av LMUs arbeid, tilbakemeldinger med mere. Institusjonene rapporterer i 2015 om flere gode grep og tiltak iverksatt med tanke på forbedringer av det organisatoriske læringsmiljøet:
- Ulike typer rutiner og systemutviklingstiltak som digitale systemer for reservering av grupperom for studentene, avviks- og tilbakemeldingssystemer, mentorordning for studenter med nedsatt funksjonsevne, evaluering av ordning forsinket sensurgebyr.
- Tiltak innen læringssenter og bibliotektjenestene er etablert som utvidet tilbud og åpningstid ved bibliotektjenestene generelt og i eksamenstider, etablering av læringsstøttesenter for faglærere som vil gjennomføre endringer i det pedagogiske opplegget.
- Tiltak knyttet til holdningsskapende arbeid er iverksatt som utvikling av ruspolicy, retningslinjer håndtering av rusede studenter i undervisningssituasjon, innstifting/utdeling av læringsmiljøpris og studiekvalitetspris.
- Tiltak vedrørende LMUs arbeidsmåter og synlighet som innføring av dialogmøter med tanke på utvikling av felles læringsmiljøtiltak, dialogmøter, deltatt på aktuelle konferanser, seminarer, holdt innlegg på tillitsvalgtkonferansen
- Et lærested rapporterer at de har vært vertskap for Universells LMU-forum 2014.
- Et lærested har opprettet et eget arbeidsutvalg som skal bidra til bedre HMS-informasjon overfor studenter.
Som vist i kapittel 4, rapporterer mange læresteder nå at de har fått på plass systemer for å melde avvik/gi tilbakemeldinger på læringsmiljø. Universell oppfordrer de lærestedene som fortsatt ikke har fått dette på plass, om å prioritere dette i 2016. Det er svært viktig at studentene har en slik kanal for å gi lærestedet konkrete tilbakemeldinger på eget læringsmiljø, fordi studentene selv har best kjennskap til hva som fungerer godt og hva som fungerer dårlig. Det er også viktig for institusjonen når det gjelder å utvikle egen organisasjon og kvalitetskultur. Studentenes tilbakemeldinger er nødvendig for LMU når de skal gi anbefalinger overfor ledelsen og styret. Systemene må selvsagt implementeres som en del av institusjonens ordinære kvalitetssystem.
Digitalt og pedagogisk læringsmiljø
Læringsmiljøfaktorer innen kategorien digitalt og pedagogisk læringsmiljø smelter i stadig større grad sammen. I dag handler mye av dette om digitalisering og økt bruk av IKT i læring og undervisning, om bedre og mer effektive læringsstøttesystemer, økt tilfang av digitale læremidler og digitale vurderingsformer med mere. Disse påvirker og innvirker på de fleste lære- og vurderingsprosesser.
Kartleggingen i 2015 viser at det er stort engasjement ved lærestedene og i utvalgene for temaet IKT og læringsmiljø. Tilbakemeldingene viser at lærestedene og LMU følger opp den nasjonale bestillingen om økt digitalisering. Følgende tiltak og aktiviteter er igangsatt ved lærestedene:
- Ulike IKT relaterte læringsmiljøprosjekter og innovative læringsformer;
e-læringsprosjekt, digital eksamen, utvikling av nye Fronter-maler, nye nettsider, studentportal, forelesninger tilgjengelig på digital læringsplattform, streaming av forelesninger, nettstudier, flipped classroom, mooc, kombinere film og øvinger,
kurs i bruk av SMART Board, - Utlysning av øremerkede midler digitalt læringsmiljø.
- Utvikling av felles innloggingsportaler for ulike system, implementering av nye digitale læringsplattformer, utbedring av trådløst nett på studiestedene, fornying av utstyr på arbeidsstasjoner (datamaskin-park), informasjonskanaler tilpasset mobil, tilgang til nye printere og nytt betalingssystem, forenkling og digitalisering av ulike skjemaer.
- Oppstart av et studie i bruk av digitale verktøy i undervisning for lærere.
- Tilsetting av prosjektleder på e-læring, etablering av opptaksrom for digital læring, etablert IKT Læringsteknologi-team som skal jobbe med økt brukt av IKT i undervisningen.
- Arrangert læringsmiljøkonferanse hvor digitalt læringsmiljø var tema.
Universell utforming av IKT og digitalisering er noe institusjonene kommer til å jobbe mye med fremover, både som del av systemer og prosesser, samt i form av nye digitale læremidler. Universell utforming er og blir et viktig virkemiddel for utvikling av brukervennlig løsninger for alle studenter.