Organisering av LMU
Publisert: 13.nov 2017
Endret: 13.nov 2017
Lærestedene har stor frihet når det gjelder hvordan organisere LMUs arbeid og virke. Universell har erfart at velfungerende LMU er avhengig av både god organisering og en selvgående sekretariatsfunksjon. Det forutsetter også at tilstrekkelige ressurser er avsatt til å utøve LMU-sekretærfunksjonen i praksis.
Universell vil innledningsvis fremheve to LMU-verktøy som vi mener er hensiktsmessige i organiseringen av LMUs arbeid. Det ene grepet er å etablere et arbeidsutvalg (AU) i tilknytning til LMU. Et slikt AU kan typisk bestå av LMU-leder, LMU-sekretær, en studentrepresentant og eventuelt 1-2 personer fra administrative enheter (drift/teknisk eller studieadministrativ). Formålet med et AU er å bistå LMU-sekretær i forberedelser av LMU-møtene og i oppfølgingen av sakene.
Det andre verktøyet er innføring av dialogmøter som møteform for LMU. Konseptet ble utviklet av Universitetet i Bergen i 2009, og innebærer at LMU avholder møtene ute på campus i samarbeid med fagmiljøene. Agendaen i et dialogmøte er at lokal ledelse og studentrepresentanter gir innblikk i lokale utfordringer og iverksatte tiltak, LMU informerer om sitt arbeid, samt at det gjennomføres en befaring i læringsmiljøet. Slike møter gjør det enklere for LMU å identifisere felles læringsmiljøtiltak i organisasjonen, samt gir god oppdatering på status ute i fagmiljøene. LMU får med denne arbeidsmetodikken et solid grunnlag når de skal gi råd og uttalelser til styret og ledelsen. Dialogmøter har som positiv effekt at de også bidrar til større engasjement og økt synlighet både i LMU og i organisasjonen. Det er et godt verktøy for store institusjoner med campus på flere ulike geografiske områder, og der hvor det er store ulikheter i studentenes læringsmiljø.
I LMU-kartleggingen i 2015 har vi kartlagt bruken av AU og dialogmøter i sektoren, og tilbakemeldingene fra lærestedene viser følgende status:
- Fem læresteder har etablert AU i tilknytning til LMU (HINT, HIST, HIOF, NTNU, UiB)
- Et lærested bruker arbeidsgruppemetodikk i saker etter behov (HIL)
- Syv læresteder bruker dialogmøter som møteform for LMU (BI, HIOA, HIST, STORD, VOLDA, NTNU, UiB).
- To læresteder beskriver at deres møteform er tilsvarende dialogmøter (HiHm, HiM).
Videre viser kartleggingen at 19 av lærestedene gir uttrykk for at LMU i stor grad er hensiktsmessig organisert, mens 9 oppgir i noen grad. 14 læresteder oppgir at LMU har en naturlig plass i institusjonens utvalgsstruktur, mens 12 oppgir i noen grad.
Vanlig møtefrekvens for LMU er 3-5 møter (19 læresteder) eller 6-8 møter (10 læresteder) i året. Lærestedets størrelse synes ikke å ha særlig innvirkning på møtefrekvensen.
Forrige kapittel
Neste kapittel