Ruspolicy og kjøreregler for bruk av rusmidler
I Sverige har Statens folkhälsinstitut jobbet systematisk med rusforebyggende arbeid innen høyere utdanning i flere år. I 2004 opprettet den svenske regjeringen et eget prosjekt vedrørende alkoholforebyggende arbeid ved utvalgte høgskoler. Det er gjennomført to tiltaksperioder med fire utvalgte høyskoler, såkalte utviklingshøgskoler som mottok statlige midler i prosjektperioden med tanke på å utvikle gode måter å jobbe effektivt med rusforebyggelse blant studentene. Siste utviklingsperiode er evaluert og resultatene er presentert i rapporten «Hur kan högskolan arbeta med alkoholprevention?» (Statens folkhälsinstitut, 2011).
Resultatene er svært interessante og viser at det nytter å jobbe rusforebyggende. Ved pilothøgskolene har alkoholforbruket blitt redusert med 9,1%, mot en reduksjon på 3,5% ved kontrollhøgskolene. Noen av de sentrale tiltakene i Sverige har vært policyutvikling, fadderopplæring, samt opplæring i verktøy for tidlig intervensjon og holdningsskapende tiltak.
Det rusforebyggende arbeidet må ses på som del av arbeidet med å skape et godt arbeids- og læringsmiljø for ansatte og studenter. En vanlig måte å forankret arbeidet på er å utvikle en felles ruspolicy og deretter å bli enige om noen kjøreregler som skal gjelde i organisasjonen.
Formål ruspolicy – signalisere verdier og holdninger
En ruspolicy signaliserer institusjonens verdier og holdninger, samt sentrale prinsipper når det gjelder bruk av rusmidler ved institusjonen. Det er et overordnet verdidokument. Formålet med ruspolicy er å sende tydelige signaler ut i organisasjonen om:
- Hvilke verdier og holdninger som skal prege lærestedet og virksomheten når det gjelder bruk av rusmidler
- Hvem som omfattes av bestemmelsene
- Hvilket ansvar og rolle det forventes at ledere, ansatte og studenter skal ha når det gjelder å bry seg om og å si ifra
- Hvilket system og apparat som er etablert for å bistå ansatte og studenter med rusproblemer
- Hvilke kjøreregler eller retningslinjene som gjelder; hvem, gjør hva, hvorfor og hvordan.
Det handler om å bygge kultur – vi bryr oss!
Rusforebyggende arbeid handler om å skape en trygg og inkluderende kultur hvor ansatte og studenter bryr seg om hverandre, hvor alle tar ansvar for å si ifra dersom kollegaer eller medstudenter har rusproblemer, og hvor de som selv har problemer opplever det trygt å be om hjelp og støtte. Det handler om å utvikle en kultur hvor alle ledere bidrar til å gjøre policy og kjøreregler kjent, hvor de bidrar til at den etterleves blant ansatte og studenter, og hvor ledere ser det som en del av sitt ansvar å sørge for at ansatte og studenter med rusproblemer får relevant oppfølging.
Lærestedet viser vei og tar ansvar
Ruspolicyen og kjørereglene er viktige elementer i lærestedets kvalitetssikring, læringsmiljø og studiepolitikk, personalpolitikk og helse, miljø og sikkerhetsarbeid. I dette ligger et ansvar for å sikre at ansatte, studenter og ledere i praksis kjenner til hvilke verdier og holdninger som gjelder for bruk av rusmidler ved lærestedet, og at de rutinene og systemene som beskriver de ulike aktørers ansvar og oppgaver for å gi hjelp og bistand, er etablert og godt kjent i organisasjonen.
Hvordan komme i gang?
De som har kommet i gang med dette arbeidet har funnet ut at det er fruktbart å ta dette stegvis. Det viktigste er å ta diskusjonen og å komme i gang!
Prosess og involvering
Utvikling av ruspolicy og kjøreregler er et omfattende arbeid som involverer hele virksomheten, situasjoner både i og utenfor arbeidstid/undervisningssituasjoner, inne i bygninger og ute på campusområder, ved arrangementer i egen eller i andres regi osv. Det er ofte hensiktsmessig at Læringsmiljøutvalg og Arbeidsmiljøutvalg er oppdragsgivere for denne type utredninger.
Det er svært viktig at utviklingsarbeidet legger opp til involvering av ledere, ansatte og studentene. For å skape involvering og medvirkning kan det være lurt å gjennomføre workshoper i samarbeid med Personal-/HMS- og studieavdelingen med representanter fra ledelsen, AMU, LMU, ansatte og studentene (fagforeninger/tillitsvalgte, studentorganer), samskipnader ol.
Hvorfor og hvordan? – > Definere kjøreregler
Når vi tar til orde for å lage en ruspolicy, så handler det i praksis om å bli tydelig på hvilke verdier og holdninger som skal gjelde. Det er viktig å stille mange spørsmål og legge til rette for gode diskusjoner. Skal det være andre regler for studentene enn ansatte? Her er noen tips til en del spørsmål som kan få diskusjonene i gang:
- Hva er formålet med å utvikle ruspolicy og kjøreregler?
- Hvilke verdier og holdninger er viktige hos oss?
- Hvilke regler skal vi ha for bruk av alkohol- og rusmidler i arbeidstiden og mens undervisning foregår f.eks. forelesninger, praksis, feltarbeid, laboratoriearbeid, gruppearbeid etc?
- Hvilke regler skal gjelde for bruk av alkohol- og rusmidler på fritiden som kan ha konsekvenser for yteevne dagen etter, for jobben eller lærestedets omdømme ved representasjon, for gruppearbeid, av hensyn til tredjepart som pasienter, elever, samarbeidspartnere, feltarbeid, sikkerhet på laboratoriet etc,
- Hvilke regler skal gjelde i våre lokaler?
- Hvilke regler skal gjelde ved bedriftspresentasjoner og sosiale arrangementer på
ettermiddags-/kveldstid? - Hvilke regler skal gjelde på uteområdene på campus?
- Bør det være andre regler ved sosiale arrangementer på kveldstid?
- Hvem skal ha ansvar for å ta tak i problemene når rusmisbruk avdekkes?
- Hvilket ansvar og oppgaver skal lederne i det rusforebyggende arbeidet for henholdsvis ansatte og studentene jfr ulik lovgivning?
- Hvilket ansvar og hvilke krav skal vi stille til ansatte og studenter?
- Hvem gjør hva når ansatte eller studenter mistenkes å ha/har rusproblemer?
- Hvilke følger bør det få ved brudd på reglene – for ansatte – for studentene?