• Universell*
  • Meny
    • Fagområder
      • Universell utforming
      • Læringsmiljøutvalg
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Oppdrag og aktiviteter
    • Faglig nytt
      • LMU
      • Universell utforming
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Finn ressurs
    • Om nettstedet
    Søk Lukk
    English
Digital læring
Lytt

Universell utforming i Zoom og Teams

Publisert: 20.apr 2020 Endret: 17.mar 2021


Media LT har sammen med Universell testet ut Zoom og Microsoft Teams og laget en veileder om universell utforming og tips for bedre tilgjengelighet.


Veilederen har fått navnet "Universell utforming av webinarer - Tips for å få med alle i digital læring og samarbeid". Veilederen kan lastes ned som pdf eller leses i html-versjon ved å klikke på lenker i menyen på denne siden.  

Om prosjektet og rapporten

Prosjektet ble opprettet i januar 2020, og ble spesielt aktuelt i forbindelse med alle endringene korona-viruset har medført i utdanningssektoren. Vi har valgt å teste ut Zoom og Microsoft Teams, ettersom det ser ut til å være de mest brukte verktøyene til undervisning, møter og webinarer i dag. Vi vil i løpet av våren se nærmere på andre aktuelle verktøy. 

Prosjektrapporten er skrevet av Morten Tollefsen ved Media LT. Han har testet ut verktøyene ved hjelp av skjermleser på PC, samt med VoiceOver på mobil. En skjermleser er et dataprogram som brukes av blinde og svaksynte for å få tilgang til informasjon vist på skjerm, og som tolker den visuelle informasjonen som tekst og grafikk, og som presenterer den på en leselist eller ved hjelp av syntetisk tale. Vi har i tillegg sett på funksjonalitet ved bruk av tastatur og programvare for forstørring. 

Prosjektet har munnet ut i en rapport om universell utforming og tilgjengelighet ved bruk av hjelpemiddelverktøy. Rapporten inneholder også praktisk og pedagogisk veiledning om hva det kan være lurt å tenke på ved bruk av Zoom og Teams, samt generelle tips for god inkludering ved bruk av webinarverktøy og tilsvarende funksjoner. 

Vi har i hovedsak tatt for oss tilgjengeligheten i programvaren, og har ikke hatt en full gjennomgang av åpen nettversjon av for eksempel Zoom. Årsaken til dette er at utdanningssektoren i stor grad har tilgang til lisensierte versjoner av programvaren, noe som også øker den digitale sikkerheten. 

Den digitale undervisningen er i konstant utvikling. Vi har derfor brukt en del begreper om hverandre i rapporten, og dette gjelder for eksempel begreper webinarer, undervisning og møter. Både Zoom og Teams har webinarfunksjoner som krever ekstra lisens for å fungere som lukkede webinarer, med påmelding og deltakere som ikke deltar aktivt i diskusjonen. Vi erfarer at i den daglige undervisningen vil mer normal møtefunksjonalitet bli brukt. Vi har likevel sett både på webinarversjonen av Zoom, samt utvidelsen "Live event" i Teams. Bruk av disse utvidelsene har konsekvenser både for arrangør og deltaker, men det påvirker med få unntak graden av universell utforming og muligheten til å delta for de som bruker hjelpemiddelteknologi. 

Noen hovedfunn og konklusjoner

Både Zoom og Teams imøtegår i høy grad kravene til universell utforming. Begge lar seg godt bruke med hjelpemiddelteknologi som skjermleser, tastatur og programvare for forstørring, og det er ingen faktiske hindre som blokkerer muligheten for bruk.  Samtidig er det ulik grad av brukervennlighet. Kort oppsummert: 

  • Zoom har en stor fordel i at programmet er enkelt å bruke, og de fleste funksjoner for interaktivitet er både universelt utformet og godt integrert i løsningen.
  • En ulempe med Zoom er at programvaren foreløpig ikke finnes i norsk språkdrakt, noe som ikke er helt heldig med tanke på universell utforming i begrepets rette forstand. Det er imidlertid ikke et brudd på WCAG-standarden. 
  • Teams har en stor fordel i at den finnes på norsk, samt at det finnes en egen funksjon for deling av PowerPoint, som gjør at man kan følge med ved bruk av skjermleser. 
  • Vær oppmerksom på at bruk av Teams oppleves som noe mer kronglete ved bruk av skjermleser eller VoiceOver, fordi det er en løsning som i høyere grad er lagt opp som et "medie management" system. Erfaringer fra testen viste at med skjermleser ble det lett å rote seg bort når man til stadighet må ut i generell funksjonalitet i programmet, slik som kanaler, dokumentarkiv med mere. 
  • Det største bruddet på krav til universell utforming er felles for begge løsningene, og det gjelder funksjoner om deling av skjerm. Delt skjerm er totalt umulig å ha nytte av ved bruk av skjermleser. Vær derfor spesielt oppmerksom på hvordan du kan gjøre dette best mulig, dersom du skal bruke slik funksjonalitet. 

Bruk av rapporten med veiledninger

Du kan gjerne bruke hovedfunn og veiledninger fra rapporten til å utvikle eget materiell. Dersom du kopierer innhold setter vi stor pris på å bli sitert korrekt. PDF-versjon kan lastes ned og distribueres fritt i sektoren.

Har du innspill til innhold eller er uenig i det rapporten tar opp, vil vi gjerne ha innspill slik at dokumentet blir best mulig for flest mulig, og ikke minst kan brukes internt ved universiteter, høyskoler og fagskoler. Ta kontakt via vår epost kontakt@universell.no. 

 

 

Spørsmål eller kommentarer

Har du kommentarer, spørsmål om bruk eller innspill til innholdet, kontakt gjerne Universell ved vår epost kontakt@universell.no. 

HTML-versjon

Bruk gjerne HTML-versjonen av veilederen som ligger på våre nettsider.  

Last ned PDF

Universell utforming av webinarer Last ned Universell utforming av webinarer.pdf

universell.no er en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

HK-dir

Avdeling for universell utforming og læringsmiljø

Kontakt 

E-post: universell@hkdir.no

Besøksadresse: Abelsgate 5, Teknobyen, Trondheim

Redaktør

Kjetil Knarlag

Avdelingsleder

Lenker

www.hkdir.no

Personvernerklæring

Tilgjengelighetserklæring

Sidekart | Om bruk av informasjonskapsler på denne siden (cookies) |
CMS : Webdesign : Bennett
▲