Tildelinger 2021
Publisert: 21.des 2021
Endret: 22.des 2021
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, ved avdeling Universell, lyste ut 2 800 000 kroner i stimuleringsmidler fra Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet (brev til utdanningsinstitusjonene den 11.8.2021 og 28.9.2021). Det var mulig å søke på to forskjellige tilskuddsordninger. Vi fikk inn 17 søknader og det ble tildelt totalt 2 091 128 kroner.
Den samlede søknadssummen endte på 3 529 197 kroner. Den totale tilgjengelige støtterammen ble ikke brukt opp, grunnet manglende kvalifiserte søknader om faglige stimuleringsmidler. Midlene overføres til neste utlysning, som vi planlegger tidlig våren 2022. Universell ser den synkende mengden søknader om faglige stimuleringsmidler i sammenheng med pandemien og økte avsetninger ved institusjonene, grunnet redusert aktivitet.
Faglige stimuleringsmidler
Faglige stimuleringsmidler skal gå til å styrke universell utforming som fag- og kunnskapsbegrep i høyere utdanning. Målet er at studentene skal lære noe om universell utforming gjennom sine studier. Vi fikk inn totalt 7 søknader om faglige stimuleringsmidler. Av disse fikk 5 innvilget støtte:
- Bergen arkitekthøgskole fikk 166 000 til prosjektet "Grått gull - grey matter", som handler om universell utforming i konteksten eldre personer og byutvikling. Resultatene av dette prosjektet skal blant annet være en bok og en utstilling som vil være en god læringsressurs for både arkitektstudenter og allmennheten.
- Høgskolen i Østfold fikk 165 345 kroner for å utvikle en modul om universell utforming som skal inngå både i grunnskolelærerutdanningen og i et nytt studium innen teknologistøttet læring.
- Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet fikk 499 783 kroner til å tilby skrivestipend for masterstudenter som ønsker å skrive om universell utforming, arbeidsseminarer og bacheloroppgaver, Eksperter i Team-grupper, samt innføring av universell utforming som faglig innhold i emner og studier ved sosial- og barnevernsfaglig utdanning.
- Oslomet – storbyuniversitetet fikk 160 000 kroner for å revitalisere og revidere et emne innen universell utforming i arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag og gi det norsk språkdrakt. Videre skal en styrke internasjonalt samarbeid, samt veilede en stipendiat for å styrke fagfeltet ved instituttet.
- Oslomet – storbyuniversitetet fikk 100 000 kroner for å revidere og produsere en lærebok om universell utforming av IKT.
Læringsmiljømidler
Læringsmiljømidler skal gå til prosjekter om universell utforming som strategi for inkludering, med mål om bedring av og økt kunnskap om studentenes læringsmiljø. Universell mottok totalt 10 søknader om læringsmiljømidler. Av disse fikk 6 innvilget støtte:
- NLA høgskolen fikk 100 000 kroner til en fagdag for å systematisere arbeidet med universell utforming og tilrettelegging, forankret i plan- og strategiarbeidet ved institusjonen. Dette skal resultere i en veileder til bruk for ansatte ved institusjonen, som vil være et kompetansehevende verktøy.
- Fagskolen i Agder fikk 195 000 kroner til flere tiltak som vil bidra til å øke institusjonens og de ansatte kompetanse innen universell utforming, samt konkrete tiltak som vil gjøre utdanningen mer tilgjengelig for studentene, herunder tilgjengelige digitale ressurser, systematisering av informasjon med videre.
- Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet fikk 200 000 til et videoprosjekt hvor en følger en synshemmet student gjennom studiet, som et pedagogisk grep for å skape større forståelse og kunnskap om synstolkning, video og pedagogikk.
- Medlearn AS fikk 135 000 for at alle ansatte skal kunne gjennomføre en omfattende kurspakke om universell utforming. I etterkant av kursene vil en gjennomføre workshops og policyutvikling ved institusjonen, for å ta i bruk kunnskapen om universell utforming som strategi for inkludering.
- Universitetet i Oslo fikk 200 000 for at universitetets senter for informasjonsteknologi skal kunne gjennomføre kompetansehevende besøk og opplæring ute i fagmiljøene. Målet er å oppnå et mer universelt utformet digitalt læringsmiljø.
- MF vitenskapelig høyskole fikk 170 000 kroner til kartlegging, kompetanseheving og kunnskapsspredning om universell utforming, med fokus på det digitale læringsmiljøet ved institusjonen. Prosjektet skal bidra til økt kunnskap om- og bedring av studentenes læringsmiljø ved bruk av universell utforming.