Nettbasert undervisning og nedsatt hørsel
Publisert: 06.mai 2020
Endret: 03.jun 2020
Når undervisningen er digital kan det være enkelte som ikke klarer å få med seg alt som blir sagt på grunn av nedsatt hørsel. Støy, dårlig møtekultur og manglende alternativer til tale er viktige faktorer som påvirker langt flere enn de med nedsatt hørsel.
I følge statistikk har omtrent 15% av befolkningen et hørselstap som påvirker hverdagen. Selv om hørselen reduseres med alder, er det også mange unge som har redusert hørsel.
En undersøkelse fra Proba samfunnsanslyse i 2018 så nærmere på barrierer for studenter med nedsatt funksjonsevne i høyere utdanning. Her rapporterte 5,4 prosent av studentene i undersøkelsen at de var hørselshemmet eller hadde
en hørselsskade. Blant annet påpekte studentene om barrierer i deler av det digitale læringsmiljøet som følge av
funksjonsnedsettelsen. Det er først og fremst digitale læremidler, som f.eks.
videoer uten teksting som kan være et problem. Nå som digital undervisning er en hovedform både på kort og sannsynligvis lang sikt, er det svært viktig å tenke på hva som kan gjøres for et godt lydmiljø for den digitale læringen.
Fra utadrettet tjeneste ved HLF Briskeby rehabilitering og utadrettede tjenester har vi fått følgende tekst som gir gode tips:
En plutselig overgang til nettforelesning kan gi ekstra utfordringer for studenter med nedsatt hørsel. Vi har derfor satt opp en liste med tips til hvordan du kan tilrettelegge for studenter med nedsatt hørsel i nettforelesningen.
- Utarbeid en god struktur på turtaking.
- Snakk tydelig og i et rolig tempo.
- Unngå bakgrunnsstøy hos alle møtedeltakerne.
- Nevn navnet til dem du henvender deg til og be hver enkelt person som snakker si navnet sitt før man begynner å prate.
- De som ikke snakker holder mikrofonen dempet for å redusere bakgrunnsstøy.
- Bakgrunnen din bør være visuell rolig, dette vil være til hjelp for lytter, slik at det kan rettes fokus på den som snakker. Se til at det ikke er blendende lys, slik at studenten kan bruke munnavlesning som støtte.
- Flere studenter har tekniske hjelpemidler som gir dem mulighet til direktelyd på høreapparat eller CI, eventuelt bruker headset.
- Legg ut viktig informasjon på læringsplattform, slik at man tilstreber at alle har fått med seg informasjonen.
- Bruk Powerpoint eller annen skriftlig formidling i undervisningen i tillegg til tale.
- Bruk filmer med tekst.
- Bruk chattefunksjon som en støtte under nettundervisning ved å stille for eksempel diskusjonsspørsmål og få svar fra medstudenter i chatteboks.
- Gjennomfør en ekstra individuell veiledning og oppsummering med den hørselshemmede studenten for å sikre at den har fått med seg innholdet og unngå misforståelser.
- Anbefal studenten å bruke program for automatisk teksting, som kan være en støtte for nettundervisning.
Skrivet fra HLF Briskeby rehabilitering og utadrettede tjenester kan også lastes ned som PDF fra undermenyen på denne siden.
Krav til universell utforming og tilrettelegging
Husk at kravene til universell utforming i høyere utdanning også omfatter digitale læremidler. Både universitets- og høyskoleloven og fagskoleloven gir studentene rett til egnet individuell tilrettelegging både av undervisning og av læremidler. I nytt forslag til universitets- og høyskolelov blir plikten til universell utforming tydeliggjort. Dette betyr at vi må ivareta studenter med hørselshemming også i det digitale læringsmiljøet.
Lovverket om universell utforming stiller foreløpig ikke krav til teksting av det som strømmes synkront, men inntil gode løsninger for automatisk teksting er på plass, bør man sørge for gode alternativer. Noen tips:
- I Zoom kan man be en medstudent eller en skrivetolk om å tekste simultant. Det er mange studenter som skriver raskt, men det er også tjenester man kan leie inn eller studenten kan ha som individuell støtteordning. Vær åpen og imøtekommende for å teste ut hva som fungerer dersom studenter har behov for det. Se gjerne vår veileder om universell utforming i Teams og Zoom. Vi skal holde den oppdatert når endringer skjer på dette området.
- Powerpoint har faktisk en ganske god funksjon for automatisk teksting på norsk i Office 365. Det forutsetter selvfølgelig at din institusjon har riktig versjon, men det fungerer i hvert fall på nett. Dialekter er som alltid en utfordring, også i Office 365. Funksjonen finnes under fanen "Lysbildefremvisning" og man kan klikke på menypunktet vis-alltid-tekst, og stille inn riktig språk. Da starter det når du setter igang lysbildefremvisningen.
- En gratisløsning for teksting finner du i programmet Webcaptioner, sjekk ut https://webcationer.com. Her er det også norsk teksting.
Kravet til tekst av video må håndteres klokt i disse koronatider. Her kan det være nyttig å ha en åpen dialog med studentene, og prioritere fag og emner som har hørselshemmede studenter først. På større emner kan man regne med at behovet alltid vil være til stede.