Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, ved avdeling for universell utforming og læringsmiljø, lyste ut 3 100 000 kroner i stimuleringsmidler fra Kultur- og likestillingsdepartementet i 2022. Totalt ble det tildelt 2 809 540 kroner til institusjonene.
Samlet søknadssum var 4 379 038 kroner. Totalt ble det tildelt 2 809 540 kroner til institusjonene, hvorav 1 004 540 kroner til universell utforming som fag- og kunnskapsbegrep i utdanningene, og 1 805 000 kroner til universell utforming som strategi for et godt og inkluderende læringsmiljø for alle studenter.
Tilskuddsmottakere: Faglige stimuleringsmidler
Norges idrettshøgskole fikk 100 000 til prosjektet "Interseksjonell sensitivitet i idrettsvitenskap". Prosjektet adresserer holdninger til minoriteter, deriblant funksjonsnedsettelse, med tanke på ansatte og studenter sin forståelse av rettigheter og plikter. Prosjektet skal gi kunnskap om hvilken betydning universell utforming har for høgskolen som en idrettsvitenskapelig institusjon.
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet fikk 419 000 til prosjektet "Tjenester for alle 2: Universitetet for alle". Prosjektet bygger på tidligere prosjekterfaringer støttet av HK-dir og skal styrke kompetansen og undervisningen om universell utforming ved tre institutter ved NTNU, gjennom å inkludere metodikk om tjenester for alle.
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet fikk 285 540 til kunnskapsheving av faglærere, styrking av faglige nettverk, og gi faglærere (og studenter) oppdatert kunnskap om universell utforming gjennom en workshop for designutdanninger i Norge.
Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet fikk 200 000 til å innhente arkivmateriale for å kunne transkribere og kvalitetssikre automatisk teksting av nordsamisk tale. Målet er å etablere nordsamisk talegjenkjenning, som et viktig faglig bidrag for å muliggjøre universell utforming.
Tilskuddsmottakere: Læringsmiljømidler
Astrologiskolen Herkules fikk 100 000 til en helhetlig plan for kompetanseheving av alle ansatte, med særlig fokus på læringsmateriell. Dette innebærer en fullstendig gjennomgang av fagskolens pensum og artikler, med hensyn til universell utforming.
Lovisenberg diakonale høgskole fikk 200 000 til å styrke universell utforming av det digitale læringsmiljøet gjennom kunnskapsinnhenting, utvikling av digitale løsninger, innarbeiding av universell utforming som en del av høyskolens kvalitetssystem, kursing og veiledning, nettbaserte sjekklister og en støttetjeneste til teksting av lyd- og videofiler.
Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet fikk 175 000 til å flippe undervisningen i statistikk for studenter på første året medisin, odontologi, og klinisk ernæring. Det skal legges på norsk og engelsk tekst på videofiler, samt et lydspor på engelsk. Erfaringer med ressursbruk og utgifter deles med sektoren.
Norges idrettshøgskole fikk 100 000 til et prosjekt for å finne gode virkemidler til å gi komplisert visuelt videoinnhold tekstalternativer og synstolking, innen anatomi og biomekanikk.
Fagskolen Rogaland fikk 200 000 til å utarbeide en veiledende læringsmiljøplan for fagskolen, som tar utgangspunkt i både det pedagogiske og organisatoriske læringsmiljøet – i tillegg til det digitale.
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet fikk 200 000 til et samarbeid mellom fire ulike profesjonsutdanninger, der en ønsker å øke bevissthet og kompetanse om universell utforming i det pedagogiske læringsmiljøet.
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet fikk 200 000 til videoproduksjon, utarbeiding av maler og ressursside, utvikling av kursopplegg og gjennomføring av fagdag om universell utforming ved institusjonen.
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet fikk 120 000 til å høyne egen kompetanse og bygge opp et miljø for universell utforming av undervisning basert på UDL-konseptet, gjennom et kurs og en nettportal.
Universitetet i Bergen fikk 200 000 til å utvikle en ressursbank med tilgjengelig og universelt utformet læringsmateriell.
Høyskolen Kristiania fikk 160 000 til å utvikle vurderingsformer som er tilgjengelig for alle. Målet er å lage et kurs for ansatte om universell utforming og vurdering, med konkrete eksempler på universelt utformede løsninger.
Fagskulen Vestland fikk 150 000 til å utvikle og gjennomføre et kurs for lærerne ved fagskolen, for å øke bevisstheten omkring studenters rettigheter og viktigheten av inkludering og tilrettelegging.