Vi lyser ut 1,3 millioner kroner til prosjekter om universell utforming som strategi for inkludering, med mål om bedring av og økt kunnskap om studentenes læringsmiljø. Det er universiteter, høyskoler og fagskoler som kan søke om tilskudd, og søknadsfristen er 30. juni.
Avdeling for universell utforming og læringsmiljø i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) har ansvar for inkludering, universell utforming, tilrettelegging og læringsmiljø i høyere utdanning.
På vegne av Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) lyser vi med dette ut prosjektmidler for økt kompetanse om universell utforming som strategi for inkludering. Midlene er rettet mot inkluderende læringsmiljø – læringsmiljømidler – og gjøres tilgjengelig for universiteter, høyskoler og fagskoler. Formålet er økt kompetanse og felles læring for å gjøre læringsmiljøet tilgjengelig for alle ved hjelp av strategien universell utforming.
For budsjettåret 2022 lyser vi ut 1 300 000 kroner til prosjekter om universell utforming av læringsmiljø. Midler deles ut senest 15. August 2022.
Bakgrunn: Universell utforming som inkluderingsstrategi
I Norge er universell utforming en viktig strategi for å nå mål om et inkluderende samfunn med like muligheter for deltakelse for alle. Høsten 2021 lanserte regjeringen handlingsplanen «Bærekraft og like muligheter – et universelt utformet Norge» med tiltak for perioden 2021-2025. Økt kompetanse om universell utforming er et sentralt begrep, og i planen etterlyses det mer målrettet kunnskap og kompetanseutvikling ved utdanningsinstitusjonene.
Gode universelle løsninger fører til at flere studenter kan inkluderes i de ordinære løsningene rettet mot alle studenter. Kunnskapsdepartementet er opptatt av at universell utforming skal være et bærende prinsipp for et helhetlig læringsmiljø. I dette inngår fysiske, digitale, organisatoriske, pedagogiske og psykososiale forhold. Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, ved avdeling for universell utforming og læringsmiljø ønsker å støtte prosjekter på alle læringsmiljøområdene for å øke kompetanse og høste erfaringer om universell utforming av læringsmiljøet ved utdanningsinstitusjonene.
Formål
Formålet med midlene er todelt:
- Støtte til utviklingsprosjekter for å finne gode universelt utformede løsninger for et inkluderende læringsmiljø
- Støtte til intern kompetanseheving for å ta i bruk universelt utformede løsninger ved institusjonene.
Plan for tildeling
Søknadsfrist: 30. juni 2022
Tildeling: 15. august 2022
Frist for gjennomføring av prosjekter: 1. oktober 2023
Krav om sluttrapport, resultat og bruk av midler: 1. november 2023
Hvordan søke?
Søknader skal leveres gjennom søknadsportalen Espresso, hvor en logger seg inn eller registrerer seg for å levere søknader. Skjemaet heter Læringsmiljømidler 2022 og ligger under programmet Universell utforming i høgare utdanning. Informasjon om utlysningen og direktelenker til søknadsskjemaene finnes også på universell.no/tilskudd.
Hvem kan søke?
Utlysningen retter seg mot universiteter, høyskoler og fagskoler i Norge. Søkere må være en administrativ enhet ved institusjonene, slik som for eksempel fakulteter, institutter, avdelinger eller seksjoner, eller på institusjonsnivå. Søknaden må være forankret hos leder på ett av disse nivåene.
Vi oppfordrer særlig institusjoner og enheter som tidligere ikke har fått støtte om å søke.
Hva kan man søke om?
Prosjekter skal støtte opp om formålet med utlysningen, enten utvikling av universelt utformede løsninger eller spredning og/eller anvendelse av universelt utformede løsninger innen læringsmiljøområdene.
Eksempel på prosjekter (lista er ikke uttømmende):
- Kunnskapsspredning/opplæring/kompetanseheving
- Kunnskapsutvikling
- Utvikling av tjenestetilbud og eller produkter
- Nye løsninger
- Oppgradering av eksisterende løsninger
- Kartlegginger
- Kulturendringer/holdningsendringer
Maksimal søknadssum er 200 000 kroner for tildeling i 2022. Søknadsmassen vil avgjøre antallet søknader som støttes.
Avgrensninger
Formålet med utlysningen er kompetanseheving og kunnskapsspredning. Direktoratet kan derfor ikke støtte ordinære driftstiltak eller støtte til ordinære driftsmidler (innkjøp av utstyr, datamaskiner og møblement eller liknende). Vi vil heller ikke støtte finansiering/delfinansiering av fysiske ombygginger eller større oppgraderinger av bygningsmasse eller digital infrastruktur.
Ta gjerne kontakt med avdeling for universell utforming og læringsmiljø for å avklare aktuelle prosjekter.
Krav til søknader
Følgende formelle krav stilles til søknaden:
- Alle obligatoriske felter i søknadsskjemaet må fylles ut.
- Det må legges ved et separat budsjett (Excel eller PDF).
- Søknaden må forankres på institusjons-, fakultets-, avdelings-, seksjons- eller instituttnivå, som skal være den formelle søker til midler. Dette må komme frem av søknaden, hvor en blir bedt om å oppgi ansvarlig leder som vil motta kontrakten. Tildeling vil skje til tilsvarende nivå.
- Søker må dele resultater fra arbeidet med HK-dir, med tillatelse til å formidles til andre utdanningsinstitusjoner.
Det er i tillegg mulig å legge ved en full søknadstekst dersom rubrikkene i skjemaet ikke gir et fullverdig bilde av prosjektet.
Søker må levere rapport med erfaring fra arbeidet, og som også kan deles med utdanningssektoren for felles læring. HK-dir ved avdeling for universell utforming og læringsmiljø kan bistå med formidling via direktoratets digitale plattformer.
Behandling av søknader
Søknadene vil vurderes etter et eget kriteriesett. Prosjektene trenger ikke fylle alle kriterier:
- Prosjektbeskrivelse og gjennomføringsevne
- Hvilke effekter prosjektet har for å inkludere studenter med nedsatt funksjonsevne
- Hvilke universelle effekter har tiltaket for alle studenter
- Nedslagsfelt – hvor mange blir berørt av prosjektet (ansatte/studenter)
- Hvilke varige endringer kommer ut av prosjektet
- I hvilken grad er svarer prosjektet ut den allmenne definisjonen og forståelsen av begrepet universell utforming
- I hvilken grad gir prosjektet kunnskapsutvikling til nytte for sektoren
- I hvilken grad er prosjektet nyutvikling eller innovativt (gjelder særlig produkter og tjenester)
Spørsmål
Eventuelle spørsmål om utlysningen eller om det elektroniske søknadssystemet kan rettes til HK-dir, avdeling for universell utforming og læringsmiljø ved