Krav til universell utforming av IKT
Kjetil Knarlag
Publisert: 02.okt 2017
Endret: 25.nov 2020
Likestillings- og diskrimineringsloven trådte i kraft første januar 2018. Fra 1.1.2021 gjelder kravene til universell utforming av IKT i lovens paragraf 18 med forskrift også eksisterende nettløsninger ved universiteter, høgskoler og fagskoler.
Utdanning og opplæring har vært unntatt fra de eksplisitte kravene til universell utforming av IKT i gjeldende lovverk, og istedenfor vist til tilretteleggingsplikten og til krav i sektorlovgivningen. Mange har ment dette har vært lite hensiktsmessig, og har man vist til at universell utforming av IKT i utdanningen er svært viktig for å kunne gjennomføre studier. En utredning ledet av Difi - Direktoratet for forvaltning og IKT - kom dessuten frem til at det ikke var noen juridisk bindende forpliktelser i universitets- og høgskoleloven når det gjelder universell utforming av IKT.
Likestillings- og diskrimineringsloven trådte i kraft 1. januar 2018, og fra 1. januar 2021 skal eksisterende nettløsninger rettet mot studentene være universelt utformet. Dette vil berøre områder som nettsider, e-læringsplattformer, digitale læremidler, digital eksamen og apper.
Det er Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) som skal føre tilsyn med at universiteter, høgskoler og fagskoler følger kravene i lov og forskrift, og den standarden som er valgt for universell utforming av IKT. Denne standarden heter WCAG 2.0. Difi skal også føre tilsyn med universell utforming av automater. Difi skal også gi god generell veiledning til utdanningsinstitusjonene i denne saken.
Universell arbeider med en sammenstilling av regelverket, med relevante eksempler for universitets- og høyskolesektoren. Den vil være klar fra januar 2021 i en egen plattform, og vil annonseres også på dette nettstedet.
Digdir har laget noen nyttige små videoer om universell utforming av IKT. Du kan se en av dem her.