Vi hjelper deg med universell utforming av det digitale læringsmiljøet
Publisert: 03.aug 2023
Endret: 03.aug 2023
Det digitale læringsmiljøet er en vesentlig del av studiehverdagen. For at alle studenter skal kunne delta i studiene, må de digitale løsningene være universelt utformet. Vi kan hjelpe deg et stykke på vei.
Digitale løsninger er en del av studiehverdagen
Om lag 23% av studenter ved universitet og høyskoler har en funksjonsnedsettelse, i følge Eurostudent-undersøkelsen fra 2019 (PDF). Studenter med funksjonsnedsettelser har ofte større utfordringer med tilgang til og fullføring av høyere utdanning.
Det digitale læringsmiljøet må derfor være universelt utformet, slik at alle studenter kan delta.
Løsninger som er en del av den digitale studiehverdagen er blant annet
- læringsplattform (LMS)
- digital eksamen
- e-læringskurs
- videoløsninger
- institusjonens nettsted og intranett, inkludert dokumenter og presentasjoner
Universell utforming
Universitetene og høyskolene skal sørge for at nettløsninger oppfyller regelverk og krav til universell utforming (uutilsynet).
Universell utforming gjør løsningene mer brukervennlige for alle brukere.
Institusjonene må lage en tilgjengelighetserklæring for hver løsning, for å beskrive hvordan og i hvilken grad den oppfyller kravene.
Studentene skal enkelt kunne gi tilbakemelding til institusjonen, hvis de finner feil eller har behov for innhold i et alternativt format.
Vi er her for å hjelpe
HK-dir gir veiledning og støtte, slik at institusjonene i høyere utdanning skal bli i stand til å oppfylle lovpålagte krav til universell utforming av IKT.
Trenger du hjelp med å komme i gang med universell utforming av digitale tjenester? Står du fast? Er det krav du synes er vanskelig å forstå?
Ta gjerne kontakt med oss på e-post universell@hkdir.no.
Hva gjør vi?
Vi har et flerårig prosjekt om universell utforming av digitalt utstyr, digitale tjenester og læringsformer ved universiteter og høyskoler (Kunnskapsdepartementets tildelingsbrev til HK-dir 2022, side 15). Prosjektet varer ut 2025.
Vi skal bidra til å sette institusjonene i stand til å oppfylle lov- og forskriftskrav til universell utforming og gir anbefalinger, kunnskap og veiledning. Dette gjør vi i samarbeid med sektoren og andre relevante fagorganer.
Det omfatter å
- kartlegge og veilede om universell utforming i relevante digitale fellestjenester
- dele god praksis og løsninger utviklet av sektoren
- utvikle praktisk veiledning som sektoren kan bruke, for eksempel prioriteringsmodell for teksting av video og veiledning om hvordan lage tilgjengelighetserklæring
- utrede og gi kunnskap/veiledning om relevant gjeldende og kommende lovverk og krav
Lovverk og krav til universell utforming