Mennesker har ulike forutsetninger og behov, og det kan være en utfordring å imøtekomme mangfoldet i både fysiske og digitale møter. Dersom digital undervisning ikke blir gjort på riktig måte kan det være spesielt utfordrende for personer med funksjonsnedsettelser. Det kan skyldes at programvaren som brukes ikke følger standarder for universell utforming, eller at møteleder ikke er kjent med hva som er inkluderende bruk av programmet. Det er også en utfordring at programvaren har mye funksjonalitet. Det kan være vanskelig for eksempel for de som bruker skjermleser å følge med samtidig på: den som snakker, chat, høre hva skjermleseren leser opp når det navigeres i programmet for å finne knapper/funksjoner og så videre.
Webinarer og digitale møter utformet på riktig måte kan imidlertid også være en veldig fin og inkluderende arena, og det kan fungere bedre enn fysiske møter for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Lyden kan for eksempel være bedre, for synshemmede kan det være enklere å ta notater og for mange kan det være enklere enn å komme seg til en fysisk lokasjon. Tenk derfor godt gjennom hvordan du kan få med alle. I dette notatet gir vi deg noen tips, men det er bare du som vet hvilket innhold som skal presenteres og hvordan du tenker å gjøre det. Vi vet det vil være barrierer og forskjeller mellom studentene, men det er viktig at digital undervisning og læring ikke forsterker forskjeller som måtte være mellom studentene.
Lyd, bilde og teksting
De som snakker mye bør ha en mikrofon/headset med god lydkvalitet. Dersom du selv skal være i bildet, må du passe på at på at bakgrunnen gjør det enkelt å se deg og for å gi hørselshemmede hjelp til å lese på leppene. Gjør gjerne test med hva som gir best mulig lysforhold for munnavlesning. Mikrofonen skal ikke dekke til munnen. Hvis det skal delta sterkt hørselshemmede bør du undersøke muligheter for teksting. Foreløpig er ikke automatisert teksting tilgjengelig på norsk, men det ser ut til å være på gang i Microsoft Office. Det kan bety at automatisert norsk teksting kommer i Teams om ikke så lenge. Zoom har en manuell tekste-funksjon som fungerer bra, men det er selvsagt krevende å skrive ned teksten hvis mange prater samtidig og/eller tempoet i samtalen er høyt.
Chat
For de som bruker syntetisk tale er chat utfordrende. Selv om meldinger leses opp i både Zoom og Teams blir det fort mye lyd: fra den som prater, oppleste meldinger og tale som leses opp av skjermleseren (for eksempel når deltakeren navigerer i brukergrensesnittet). Chat kan også være vanskelig å følge for lesehemmede og hørselshemmede (som må følge med på tekstingen av møtet). Vi mener ikke at chat bør skrues av, men møtelederen bør oppfordre til at meldinger begrenses til seriøse spørsmål og kommentarer. I noen møter/webinarer er det ekstremt mye chat-aktivitet og det er negativt for deltakernes oppmerksomhet om hovedinnholdet. Samtidig vet vi at chat oppfattes som veldig positivt av mange, så det er vanskelig å gi gode råd. Vi oppfordrer møteleder/presentatør til å gjenta viktige kommentarer og spørsmål muntlig.
Hvis du har mulighet til å lagre chatten og legge den ut i etterkant er det en stor fordel. Rediger gjerne bort helt uvesentlige meldinger: da blir chatten enda nyttigere for å finne viktige kommentarer, lenker til ulike ressurser og så videre.
Skjermdeling
Video og skjermdeling fungerer ikke for de som bruker skjermleser, og dette gjelder i hovedsak blinde. Det skyldes at innholdet sendes som grafikk (pixler). Skjermlesere klarer ikke å oversette dette og presentere noe ved hjelp av tale. Forklar det du viser og les gjerne Veileder for universelt utformet video i undervisningssektoren. Om teksting og synstolking [1].
Dersom du ønsker å bruke skjermdeling i undervisningen, må du gjøre dokumentene tilgjengelige for deltakerne på forhånd. Det er da viktig å forklare underveis hvor du er i dokumentet, og sørge for at leseren får tilstrekkelig med tid til å lese gjennom teksten. Det er viktig at du da ikke snakker samtidig, for det fører til at det blir dobbel lyd for de som bruker opplesningsfunksjon, og det blir helt umulig å følge med. Pass også på at du deler bare dokumentet du vil vise frem, og ikke noe annet av skjermen.
Tenk på at noen deltar ved hjelp av mobil. Det betyr små skjermer. Pass derfor på å ikke bruke for høy oppløsning med for mange detaljer.
Det er fort gjort å dele for mye (for eksempel knyttet til personvern) dersom du velger skjermdeling for hele skjermen. Lukk derfor programvare, nettsider etc. du ikke vil dele.
Bruk av tjenester og andre programmer i tillegg til møteverktøyet.
Webinarer kan inneholde meningsmålinger eller andre tjenester deltakerne skal bruke. Prøv å finne universelt utformede alternativer. Dette kan kanskje virke veldig vanskelig, men ofte kan du få mye nyttig informasjon med et web-søk.
Vi har testet Menti og såkalte Polls (i Zoom), og dette er tjenester vi mener følger krav til universell utforming. I Kahoot er det viktig at spørsmålene leses opp og at tidsbegrensninger skrues av eller gjøres lange nok.
Dokumenter
PowerPoint og andre dokumenter brukes ofte i forbindelse med webinarer. Disse vises gjerne ved hjelp av skjermdeling. Skjermdeling skjer ved at deltakerne mottar innholdet som grafikk (video). De som bruker skjermleser kan ikke «se» bildene og hører kun det du sier. Forklar derfor alt som om du skulle sendt innlegget på radio samtidig som du viser innholdet til de som ser. Lav skjermoppløsning hos mottakerne kan også være en utfordring. Personer med nedsatt syn, lesevansker og andre kognitive utfordringer kan også ha veldig stor nytte av god muntlig framstilling.
Dokumentene bør følge god praksis for universell utforming. Noen tips:
- Bruk overskrifter i Word.
- Sørg for at kontrasten er tilstrekkelig. Dette kan du teste for eksempel ved bruk av programmet Colour Contrast Analyser [11].
- Forklar bilder (gjerne med en alternativ bildetekst). I Office kan du høyreklikke på bildet og velge «Rediger alternativ tekst».
- Bruk ferdige lysbildeoppsett i PowerPoint (evt. bør du sette deg inn i hvordan du gjør elementrekkefølgen riktig selv).
- Gjør formatering og oppsett enklest mulig.
Vil du lære mer om universell utforming av dokumenter anbefales boka Gode dokumenter [2].