Huskelister
Publisert: 20.apr 2020
Endret: 20.apr 2020
Tilby møtedeltakere å teste løsningen før det skal arrangeres reelle møter og vurder om du kan lage enkelt veiledningsmateriell for:
- Installasjon
- Bruke funksjonalitet i et møte (særlig mikrofon/video av/på)
Tips til møteleder/foredragsholder:
- Gjør deg kjent med webinarverktøyet på forhånd og test at det fungerer.
- Sett deg godt inn i oppsett av møter.
Ulike valg kan bety mye for hvor enkelt det er for deltakerne og hvilken sikkerhet møtet har mot at uønskede deltakere kommer inn: passord, venterom, aktivering av lyd/video for deltakere og møteleder, hva skal være tillatt (sending av filer, skjermdeling, ...) og så videre. Valgene kan også bety mye for hvor enkelt det er å lede møtet (for eksempel om du må passe på å slippe inn deltakere fra et venterom). - Bruk en mikrofon/headset med god lydkvalitet. Velg en mikrofon som ikke dekker til munnen for at hørselshemmede skal kunne lese på leppene.
- Møtet bør tekstes så hørselshemmede kan delta. Hvis ikke webinarverktøyet har funksjonalitet for teksting bør du forsøke å få på plass alternative løsninger, slik som å bruke notatfunksjon eller liknende. Tekstingen kan med fordel legges ut i etterkant. Det gjør webinaret mer søkbart og innebærer at deltakere kan få med seg detaljer de gikk glipp av.
- Forklar det du viser hvis du deler skjermen eller viser en presentasjon. Dette er aller viktigst for at blinde og sterkt svaksynte skal forstå det du ønsker å formidle. Enten du deler skjerm eller viser video finner du nyttige råd i delen om synstolking i Veileder for universelt utformet video. Husk at noen kan delta med mobil og har en veldig liten skjerm. Det er derfor en fordel å ikke bruke for høy oppløsning med for mange detaljer. Pass også på at du ikke deler noe som kan være uheldig eksempelvis med tanke på personvern.
- For mange er det veldig vanskelig å følge med på chat. Les gjerne opp spørsmål og nyttige kommentarer for å sikre at alle får med seg innholdet.
- Når du deler skjermen vil ikke andre se deg (bortsett fra de som har flere skjermer), så slå gjerne av skjermdeling når du legger opp til diskusjon eller liknende.
- Hvis du vet hvem deltakerne er, er det veldig nyttig å sende ut presentasjoner eller andre dokumenter på forhånd. Det kan både medføre at deltakere er bedre forberedt, og det vil hjelpe de som ikke kan se presentasjonene i selve møtet (synshemming, ringer inn med telefon, …). Vær oppmerksom på at dokumenter som gjøres tilgjengelig for studentene via e-læringsplattform eller andre nettløsninger skal være universelt utformet. Dette skal ivareta tilgang for alle som bruker hjelpemiddelteknologi i form av skjermlesere, opplesningsverktøy og liknende.
- Gi tydelig beskjed på forhånd dersom møtet tas opp (for eksempel for å kunne legge det ut på web). Det er en stor fordel for mange å kunne repetere, og opptak gjør det mulig å få med seg møtet/webinaret hvis de ikke hadde anledning til å delta. Det må også innhentes samtykke dersom møtedeltakere blir eksponert i et opptak.
Tips til møtedeltakere:
- Hvis det er mulig bør du teste at alt fungerer på forhånd. Når møtet først er startet kan det være vanskelig å få hjelp. Noen må også få bistand fra administrator på forhånd for å få lov til å installere programmer. I Zoom må du for eksempel velge «Connect to computer Audio», og det kan være litt forvirrende første gang du deltar.
- Bruk en mikrofon/headset med god lydkvalitet. Velg en mikrofon som ikke dekker til munnen for at hørselshemmede skal kunne lese på leppene.
- Demp mikrofonen når du ikke skal snakke. Lær deg på forhånd hvordan mikrofonen skrus av/på.
- I undervisning med mange til stede vil det være naturlig at video er avskrudd, til du eventuelt får ordet. I en veiledning vil det sannsynligvis være motsatt. Lær deg på forhånd hvordan kameraet skrus av/på. Dersom du opplever problemer med bildet i video kan det være lurt å skru av kameraet fordi forbindelsen blir bedre (krever mindre båndbredde).
- Hvis du ikke vil være med på opptak som for eksempel skal legges ut på web demper du mikrofonen og slår av video.
- For mange er det veldig vanskelig å følge med på chat. Forsøk derfor å begrense deg til seriøse kommentarer og spørsmål, samt deling av ressurser. Send eventuelt private meldinger hvis det ikke er interessant for alle.
Forrige kapittel
Neste kapittel