• Universell*
  • Meny
    • Fagområder
      • Universell utforming
      • Læringsmiljøutvalg
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Oppdrag og aktiviteter
    • Faglig nytt
      • LMU
      • Universell utforming
      • Tilrettelegging
      • Fagskoler
    • Finn ressurs
    • Om nettstedet
    Søk Lukk
    English
Lytt

Innledning

Publisert: 20.apr 2020 Endret: 20.apr 2020

Ordet «webinar» er satt sammen av ordene web og seminar, og er en enkel forkortelse av et seminar på nett. Utvikling over tid har ført til at webinarer gjerne er korte møter hvor deltakere samles om et tema, et foredrag, en oppgave eller en problemstilling, der det diskuteres ved bruk av digitale verktøy/plattformer. Hva som er forskjellene på et webinar, et digitalt møte, digital undervisning eller liknende er ikke entydig. En hovedregel for å defineres som webinar er at den digitale læringen foregår synkront, slik at man kan delta i sanntid og gi innspill eller andre reaksjoner til den som arrangerer webinaret eller til andre deltakere. Det er mulig å ta opp et webinar og dele det digitalt for senere bruk, men da forsvinner muligheten til samhandling i sanntid. 

I dette prosjektet har vi sett på bruk av verktøy som brukes for synkron læring, og avgrenser undersøkelsen mot andre former for digital læring gjennom opplasting av video, dokumenter eller annet læringsmateriell, selv om også dette har krav om universell utforming etter lov og forskrift. Selv om denne veiledningen omhandler Zoom og Teams er mange av rådene generelle og kan brukes hvis det er andre løsninger som benyttes. 

Begrepet universell utforming kan være krevende å forstå fordi det ofte brukes synonymt med tilgjengelighet (eng. accessibility). Tilgjengelighet betyr strengt talt at «ingen blir ekskludert», altså at programvare og tjenester lar seg bruke av alle. Universell utforming innebærer i større grad at teknologien er brukervennlig for alle. I dette notatet har vi hovedsakelig valgt å bruke universell utforming fordi det er et mer kjent begrep. Programvaren vi beskriver er imidlertid ikke nødvendigvis enkel for alle, og vi burde sannsynligvis brukt tilgjengelighet fordi vi først og fremst har konsentrert oss om hvorvidt funksjonalitet fungerer eller ikke.

Zoom og Teams er programvare som har innlogging via nett, og som også fungerer via mobilapp. Hovedvekt har vært å teste ut om løsningene fungerer ved bruk av skjermleser (for blinde), forstørring (for svaksynte), bruk uten mus (dvs. personer som navigerer ved hjelp av tastatur) og ved bruk av VoiceOver på mobil. Vi har ikke testet ut nettversjonene i henhold til WCAG.  

Ingen løsninger er enkle for alle

Møter med video, chat og annen funksjonalitet er nødvendigvis noe mer avansert enn helt vanlig klasseromsundervisning eller fysiske møter. Dette bør ikke undervurderes ved innføring av en digital møteplattform, men samtidig er det også viktig at ikke utfordringer hindrer at slik teknologi tas i bruk. I tillegg til erfaringene vi har fått i dette prosjektet er tipsene i dette notatet hentet fra mange års erfaring med undervisning av funksjonshemmede og et prosjekt knyttet til valg av digital møteplattform for KABB (Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte). 

Vi har gjennomført en rekke møter med deltakere som har ulike forutsetninger og behov. I vår brukertesting har det vært mindre utfordringer enn det vi antok på forhånd. En av grunnene er at mange bruker smarttelefon for å delta i møtene. Spesielt for synshemmede har det vist seg at apper for iOS eller Android er enklere å bruke enn programvare for PC (web eller frittstående applikasjoner). Programvare for PC og Mac har gjerne skjermbilder med mange knapper og funksjoner. Smartmobil-versjonene har ofte noe begrenset funksjonalitet, men til gjengjeld er skjermbildene enklere og det medfører at brukerterskelen senkes for de som benytter hjelpeteknologi. Uansett valg av smarttelefon er det mindre som kan gå galt enn med PC og Mac. En datamaskin har for eksempel ofte mer avanserte lyd- og videoinnstillinger enn en telefon.

Om veilederen


Veilederen tar for seg funksjonalitet i verktøyene Zoom og Teams brukt i undervisningssammenheng. Veilederen inneholder i tillegg konkrete tips til bruk for å inkludere alle i disse verktøyene.  Her er en kort beskrivelse av kapitlene.

Kapittel 2: Huskelister
Huskelistene er et forsøk på å oppsummere tips i korte punkter for både møteleder/presentatør og deltakere. Bruk gjerne punktene for å lage egne veiledninger og/eller retningslinjer for møter og webinarer.

Kapittel 3: Generelle tips om gjennomføring av webinarer
Her har vi samlet en del informasjon som er uavhengig av hvilket verktøy du benytter. Vi anbefaler alle å lese dette kapitlet og bruk gjerne innholdet i dine egne veiledninger.

Kapittel 4: Zoom
Dette kapitlet inneholder informasjon spesifikt for Zoom. Vi har forsøkt å unngå de samme forklaringene mange steder, så les gjerne «generelle tips om gjennomføring av webinarer» før dette kapitlet.

Kapittel 5: Microsoft Teams 
Her har vi samlet informasjon spesifikt for Microsoft Teams. Det er svært mange funksjoner i TEAMS som går utenfor dette med webinar, men som likevel er relevant til bruk i undervisning. Eksempel på dette er fillagring, gruppechat og med mer. Dette er ikke behandlet i dette kapitlet. Vi har forsøkt å unngå de samme forklaringene mange steder, så les gjerne «generelle tips om gjennomføring av webinarer» (side 7) før dette kapitlet.

Kapittel 6: Referanser
Kapitlet inneholder lenker til informasjon og kilder som kan være nyttig for dypere forståelse.

Vedlegg 1: Test av funksjonalitet i Zoom og Teams: Her har vi satt opp en liste med de funksjonene vi testet i Microsoft Teams og Zoom.



Om publikasjonen Neste kapittel
Universell utforming av webinarer

Innholdsfortegnelse

1: Innledning
2. Huskelister
3. Generelle tips om gjennomføring av webinarer
4. Zoom
5. Microsoft Teams
6. Referanser / nyttige kilder
7. Vedlegg 1: test av funksjonalitet i Zoom og Teams

universell.no er en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

HK-dir

Avdeling for universell utforming og læringsmiljø

Kontakt 

E-post: universell@hkdir.no

Besøksadresse: Abelsgate 5, Teknobyen, Trondheim

Redaktør

Kjetil Knarlag

Avdelingsleder

Lenker

www.hkdir.no

Personvernerklæring

Tilgjengelighetserklæring

Sidekart | Om bruk av informasjonskapsler på denne siden (cookies) |
CMS : Webdesign : Bennett
▲